Ezeket látta már?

Ezekkel az ételekkel felturbózhatja az immunrendszerét

Dietetika
2021. április 26. 07:40
garlic-mushrooms

Szervezetünket megviselik a vírusok, hőmérséklet változások, hogy a stresszről ne is beszéljünk. Védekezőrendszerünket megfelelő ételekkel is erősíthetjük.

Bodza

A régi népi orvosság, a bodzabogyó-kivonat gátolja az influenzavírusokat. Néhány vizsgálat szerint az influenza utáni felépülés is gyorsabb a bodza használata esetén, bár a kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek. A gyümölcs gazdag antioxidánsokban, és valószínűleg hasznos lehet a gyulladások elleni küzdelemben is.

Csiperkegomba

Ne tekintsük a gombát tápanyagban szegény ételnek! Szelént és antoxidánsokat tartalmaz. A szelén hiánya az influenza súlyosságát növeli. B-vitaminok (riboflavin, niacin) szintén találhatók a gombában, amelyek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer erősítésében. Állatokon végzett vizsgálatok szerint a gombának antivirális, antibakteriális és daganetellenes hatása is van.

Acai bogyó

"Szupertáplálék"-nak is nevezik az áfonyával együtt, sötét színe jelzi, hogy az antociánoknak nevezett antioxidánsokban igen gazdag. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek a betegségek elleni harcban. A leggyakrabban gyümölcslé illetve aszalvány formájában (pl. müzliben) találkozhatunk a növénnyel.

Kagyló

Afrodiziákum? Immunerősítő? Talán mindkettő, a kagylóban található cinknek köszönhetően. Ha kevés a cink a szervezetben, a férfiak terméketlenségét okozhatja, ugyanakkor úgy tűnik, a cink antivirális hatással bír, bár a kutatók nem tudják, miért. Mindenesetre az ismert, hogy szerepe van különböző immunreakciókban, így a sebek gyógyulásában is.

Görögdinnye

Hidratál és felfrissít, az érett görögdinnye szintén tele van hatékony antioxidánssal, a glutationnal. Ismeretes, hogy segíti az immunrendszer működését, a fertőzések elleni védekezést. Glutation a vörös gyümölcshúsban, a héj közelében található.

Káposzta

Az immunerősítő glutation másik forrása. A káposzta bármely évszakban könnyen beszerezhető és olcsó. Használj bármilyen káposztát (fejes-, vöröskáposzta, kínai kel) a levesekhez, ragukhoz, ezzel antioxidánsokat csempészel beléjük, növeled az étel tápértékét.

Mandula

Egy marék mandula segít az immunrendszernek stresszhelyzetben. Negyed csészényi az ajánlott napi E-vitamin bevitel 50 százalékát tartalmazza, ezzel erősíti az immunrendszert, a riboflavin és a niacin pedig segít helyrehozni a stressz hatásait.

Grapefruit

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A tudomány mai állása szerint elegendő C-vitaminhoz lehet jutni a táplálékból, semmi szükség kiegészítőkre a megfázás és az influenza elleni védekezéshez. Mindenesetre a grapefruitban flavonoidok is találhatók – ezek szintén növelik az immunrendszer aktivitását. Nem szereted a grapefruitot? Fogyassz narancsot vagy mandarint.

Búzacsíra

A bízacsíra a magnak az a része, amely táplálja a búzanövénykét. Tartalmaz cinket, antioxidánsokat, B-vitaminokat és egyéb fontos vitaminokat illetve ásványi anyagokat. Ezen kívül az élelmi rost, fehérje és egészséges zsiradék jó elegye. A sima liszt egy részét helyettesíthetjük búzacsírával a süteményekben és egyéb receptekben.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

Egy csésze naponta csökkentheti a megfázás veszélyét. Okvetlenül élőflórás joghurtot vegyél! Egyre több a bizonyíték arra, hogy a tejsavbaktériumok fokozzák az immunrendszer aktivitását a betegségek elleni küzdelemben. Figyelj a D-vitamin tartalomra is! A legújabb vizsgálatok szerint a kevés D-vitamin növeli a megfázás és az influenza veszélyét.

Fokhagyma

A fokhagymában található különböző antioxidánsok harcolnak a szervezetet támadó fertőzések ellen. Az egyik célpont a Helicobacter pylori, amit egyes fekélyekkel illetve a gyomorrákkal hoznak kapcsolatba.

Recept tipp: pucold meg, vágd fel és pihentesd 10 percig főzés előtt a fokhagymát, hogy az immunerősítő enzimek aktivizálódjanak.

Spenót

Szintén "szupertáplálék"-nak nevezik, tápanyagokban igen gazdag. Tartalmaz folsavat, ami a sejtosztódásban és a DNS-hibák kijavításában tölt be nagy szerepet. Sok rostot, antioxidánsokat – így C-vitamint – és más hasznos anyagokat is tartalmaz. Nyersen vagy kissé megfőzve fogyasszuk a spenótot, hogy hasznos anyagai megőrződjenek.

Tea

Zöld vagy fekete? Mindegyik tartalmaz polifenolokat és flavonoidokat, amelyek segítenek a betedgéek elleni küzdelemben. Ezek az antioxidánsok megtalálják a sejteket megtámadó szabad gyököket és megsemmisítik azokat. A koffeinben gazdag illetve szegény tea egyaránt hasznos.

Édesburgonya

A sárgarépához hasonlóan az édesburgonya is gazdag az antioxidáns béta-karotinban, amely szintén hasznos a szabad gyökök ellen. A szervezet A-vitamin ellátásához is hozzájárul, ami az öregedési folyamatot lassítja, és egyes ráktípusok veszélyét is csökkenti.

Brokkoli

Könnyen beszerezhető, jól társítható húsokhoz. Egy tanulmány szerint a brokkoli egyik hatóanyaga fokozta az egerek immunrendszerének aktivitását. Ráadásul olyan tápanyagokban is gazdag, amelyek az egész szervezetet védik: A-vitamin, C-vitamin, glutation. Tálald zsírszegény sajttal, melyek B és D-vitaminnal egészítik ki.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# immunrendszer # immunerősítés # vitaminok # védekezőrendszer # immunitás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés