Ezeket látta már?

Fáj a feje? Ettől különleges a rapid, a retard és a forte!

fejfajas_9

Gyakori a gyógyszerkutatás és -fejlesztés során, ha régi hatóanyagok jelennek meg új köntösben. És itt nem csak a tabletták vagy kapszulák csomagolásának a trendibbé válására kell gondolni. Forte, rapid, retard: mi a különbség?

Ki ne szeretné azt, ha a fájdalma hamarabb elmúlna, a bevett gyógyszeradag hathatósabb segítséget nyújtana a panaszai enyhítésében vagy akár ritkább gyógyszeradagolással is lehetségessé válna a kínzó tünetektől való megszabadulás? Ezeknek a valós igényeknek a kielégítésére az évtizedek óta ismert és alkalmazott hatóanyagok olyan formákban válnak elérhetővé, ami a korábbiaknál gyorsabb (= rapid), tartósabb (= retard) vagy erősebb (= forte) hatást biztosítanak.

Rapid: kevesebb, mint fél óra alatt csillapítható a fejfájás?

"Rapid" készítményekkel - a klasszikus tablettákkal való összehasonlításban – már akár fél órán belül eredményesen enyhíthető a fejfájás. A gyorsan fellépő hatás mögött ügyes technológiai megoldások húzódnak meg, amik elsősorban azt a törvényszerűséget aknázzák ki, ami szerint az oldott formában lévő hatóanyag vagy a könnyen oldott formába kerülő hatóanyag a bélből gyors felszívódásra és rövid időn belüli hatáskezdetre képes. Ennek megfelelően lehetséges, hogy pezsgőtabletta formájában alkalmazott hatóanyaggal érhető el gyors hatás, de nem kizárt, hogy lágyzselatin kapszulába zárt, oldott formában lévő hatóanyag biztosítja a gyors fejfájáscsillapító hatást. Egyes védjegyzett technológiáknál a "rapid" hatást a gyomorsavban – a mészkőre cseppentett sósavhoz hasonló – pezsgéssel fellazuló, gélesedő és széteső fájdalomcsillapító filmtabletta garantálja.

Retard: olyan tartósan hat, hogy elég napi egyszer bevenni

A napi 3x1 adagolási séma többé-kevésbé a múlté; legalábbis azoknál a betegeknél, akik tartósan gyógyszert szednek. A vérnyomáscsökkentők jelentős részét ma már elegendő napi egyszer bevenni, mivel egyetlen gyógyszeradag is egész napon át tartó vérnyomáscsökkentő hatást biztosít. Mindez annak köszönhető, hogy a hatóanyagot olyan speciális segédanyagokból álló mátrixba inkorporálják, ami hosszan tartó felszabadulást, egyfajta szabályozott ütemű "kiszivárgást" garantál. Ilyen módon egyetlen tabletta vagy kapszula lenyelése is biztosítja azt, hogy a vékonybélben szinte egy egész napon át tartson a hatóanyag-felszabadulás, illetve a vékonybél nyálkahártyáján keresztüli felszívódás, azaz a vérkeringésbe való bekerülés és a célsejtekhez való eljutás.

Nyújtott hatásra fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szereknél is szükség lehet. A reumatikus panaszokkal küzdő betegek a naponta egyszer bevett, tartós gyógyszerszintet biztosító, nagyobb adagokból profitálhatnak. Ennek megfelelően: míg a viszonylag rövid hatáskezdettel rendelkező ibuprofénes patikaszerek 200, 400 és 600 mg-os adagokban érhetők el, addig a speciálisan ízületi fájdalommal küzdők számára formulált termék egyetlen adagja 800 mg ibuprofént tartalmaz – retardizáltan.

Láz, fejfájás, derékfájás: milyen fájdalomcsillapítót vegyünk be? kattintson tovább!

Annyira fáj, hogy "forte" kell rá

A fájdalomra panaszkodó betegek gyorsan és hatásosan szeretnék a kínjukat megszüntetni. Ehhez a gyors hatáskezdeten túl kellő hatóanyag-mennyiséget tartalmazó termékek szükségesek, azaz esetenként kiemelkedően magas (= forte) hatóanyag-mennyiségre van szükség. Példaként a menstruációval járó görcsös fájdalmat tekintve a fájdalom mértékére szabva normál és "forte" készítmények is találhatók a vény nélküli drotaverines szerek palettáján, 40, illetve 80 mg hatóanyag-tartalommal – egyéni igényhez illeszthető módon.

Sok esetben azonos hatóanyagú és megegyező hatóanyag-tartalmú szerek között is találhatók "rapid"-ok, "retard"-ok vagy egyéb speciális verziók. A gyógyszerek közötti eligazodáshoz, az Ön számára megfelelő patikaszer megtalálásához kérje gyógyszerésze segítségét!

forrás:

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz