Ezeket látta már?

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja a gyerekénél, gond lehet a táplálkozásával!

ételallergia, hasfájás, gyerek

Egyre gyakoribbak a korán jelentkező táplálékallergiák és -intoleranciák, egyre több az allergiás gyerek.

Magyarországon és világszinten is egyre több ember él együtt valamilyen allergiával, érzékenységgel, ami miatt az átlagosnál jobban oda kell figyelnie arra, milyen élelmiszereket juttat be a szervezetébe. A probléma nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti, esetükben azonban nehezebb felismerni, ha baj van.

Egyre több az allergiás gyerek

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a különböző táplálékallergiák és -intoleranciák a gyerekek körében is. Számukra a leggyakrabban problémát jelentő élelmiszerek a tej és a tejtermékek, a tojás, a búza, a szója, a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a földimogyoró és az olajos magvak. Az allergiás reakció a táplálékkal való érintkezést követő pár percben vagy órában változatos tünetekkel jelentkezhet. A gyerekek nem mindig tudják pontosan leírni a panaszaikat, így a szülők vagy a gondozók felelőssége idejében felfigyelni a jelentkező tünetekre.

Általában a táplálékallergiával küzdő gyerekek fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, fejfájásra panaszkodnak, és valamennyire visszamaradnak a növekedésben egészséges társaikhoz képest. Előfordulhatnak különböző gyomor- és bélrendszeri tünete, hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás, testszerte jelentkező viszketés, csalánkiütés, ekcéma vagy légúti tünetek is - rohamokban jelentkező tüsszentés, köhögés, orrfolyás. Legrosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk jelentkezhet.

– mondta Pfuscher Kinga, a Herbaház dietetikusa, aki hozzátette: jó hír, hogy a táplálékallergiák egy részét a gyerekek a kor előrehaladtával, körülbelül az iskolakezdésre kinövik.

A táplálékintolerancia az allergiához hasonló gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz, viszont ilyen esetben nem zajlik le kóros immunreakció. A közös a táplálékallergiában és -intoleranciában a kezelésük: a problémát okozó élelmiszert ki kell zárni a gyermek étrendjéből. Ez elsőre könnyűnek hangzik, viszont, ha belegondolunk, meglehetősen nehéz feladat, főleg, ha egy kisgyermekről van szó.

Figyeljük a címkéket!

„Az élelmiszercímkéken, valamint az éttermek étlapjain a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően fel kell tüntetni és ki kell emelni az allergén összetevőket. Részletesen olvassuk el a címkét és az étlapot, és tanácsos már korán bevonni az élelmiszerválasztásba a kicsiket is. Így könnyebben megértik és megtanulják a diétájuk szabályait” – tanácsolta Pfuscher Kinga, a Herbaház dietetikusa.

Egyre több gyártó ismeri fel, hogy a gyermekek esetében még fontosabb szempont, hogy az étel és az ital ne csak egészséges, de finom is legyen. A Herbaháznál például tej- és tojásmentes sütemények, csokoládék, cukorkák, emellett gluténmentes pizza és tejmentes sajthelyettesítő is szerepel a kínálatban.

A rengeteg új termék megismerése, valamint azok beillesztése egy megváltozott életmódba nagy kihívást jelenthet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nátha, megfázás, köhögés: ezek a módszerek segíthetnek!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#orrfolyás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához