Ezeket látta már?

Meg lehet enni a dinnyemagot? Itt a válasz!

dinnye, görögdinnye, dinnyemag, emésztés

A görögdinnye magját sokan nem nyelik le. Kutatások szerint így hat a szervezetre.

A görögdinnye nagyszerű forrása a vitaminoknak (többek között az A-, B- és C-vitaminoknak), ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, emellett pedig értékes enzimeket tartalmaz. Különösen értékessé teszi, hogy nagyon magas a víztartalma, vagyis ha görögdinnyét eszünk, azzal a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyadékot is pótoljuk. Erre pedig különösen nagy szükségünk lehet a nyári hőségben, amikor nagyobb a kiszáradás rizikója. Az édeskés, jól lehűtött gyümölcsöt pedig még azok is jóízűen ehetik, akik egyébként kevesebbet isznak. A görögdinnye kalóriában szegény, nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint, így azok is bátran fogyaszthatják, akik szeretnének egy kicsit odafigyelni a testsúlyukra.

Mi van a görögdinnyében?

A görögdinnyében található kálium, magnézium és más mikrotápanyagok segítenek megőrizni a vérerek egészségét, rugalmasságát. Az érszűkület megelőzésében is nagy szerepet játszanak. A rendszeres dinnyefogyasztás csökkenti a magas vérnyomás rizikóját, még a különösen stresszes helyzetekben is. A görögdinnye egy ún. citrullin nevű aminosavat is tartalmaz, mely különböző biokémiai folyamatokon keresztül normalizálja a vérnyomást és a vércukorszintet.

Magas víztartalmának és természetes vízhajtó hatásának köszönhetően azoknak is javasolt lehet a dinnyeevés, akik a veséjük egészségét akarják megőrizni. A görögdinnye serkenti a vese és a máj működését, csökkenti a vérben található húgysav mennyiségét, megakadályozza a vesekövek kialakulásának esélyét is. Mivel a dinnyefogyasztás fokozott vizeletürítéssel jár együtt, annak is érdemes sok dinnyét ennie, aki húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra hajlamos, vagy éppen szeretne kilábalni a betegségből.

Meglepő módon, a görögdinnye a szemünket is védi. Magas ugyanis a béta-karotin tartalma (akárcsak a sárgarépának), emellett pedig likopin, zeaxanthin és lutein is van benne. Ezek a vegyületek nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez, és olyan súlyos, esetenként visszafordíthatatlan következményekkel járó betegségek megelőzéséhez, mint a farkasvakság vagy a makuladegeneráció.

A likopin – más, a görögdinnyében található antioxidánsokkal együtt – védi a sejtjeinket a káros szabad gyököktől, ezzel pedig nemcsak súlyos krónikus betegségek rizikóját képes csökkenteni, de bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. A kutatások szerint a magas likopintartalmú élelmiszerek hozzájárulnak az emlő-, a prosztata-, a méhtesti, a tüdő- és a bélrendszeri daganatok elleni küzdelemhez.

Tudta, hogy a sárgadinnye gyógynövény is? Kattintson tovább!

Görögdinnye: együk meg a magot is?

Bár a legtöbben kidobjuk a görögdinnye magját, kutatások szerint a megtisztított és megszárított dinnyemag kifejezetten jót tesz a szervezetünknek, mert kiemelkedően magas a tápanyagtartalma. A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, megelőzik a szemproblémákat, javítják a kognitív képességeket és a memóriát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához