Ezeket látta már?

Gyógyhatás valótlan állítása miatt - bírságolt a GVH

2014.03.06. Módosítva: 2015.11.04.

Budapest, 2014. március 5., szerda (MTI) - Tízmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viva Natura World Kft.-re, mert a cég valótlan állításokkal népszerűsítette egyes termékeit.

A vállalkozás 2009 tavaszától 2013. január 18-ig a termékekkel kapcsolatban megfogalmazott tájékoztatásokat reklámspotokban, nyomtatott sajtótermékekben, a vállalkozás saját honlapján, elektronikus DM levelekben és egyéb termékleírásokban juttatta el a fogyasztókhoz.

Gyógyhatás valótlan állítása miatt - bírságolt a GVH

A GVH szerint a tájékoztatások fő üzenete a fogyasztó számára az volt, hogy azok használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, valamint egészségmegőrző hatásuk is van a termékeknek.

A GVH megállapította, hogy a vállalkozás fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot folytatott, mivel a vizsgálat során nem tudott olyan bizonyítékot benyújtani, amely igazolta volna, hogy a termékek ténylegesen rendelkeznek a hirdetett hatásokkal.

A versenyhatóság a 10 milliós bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez jutottak el, illetve azt a körülményt, hogy a hosszú ideig elhúzódó reklámozással a vállalkozások az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozták meg.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához