Ezeket látta már?

„Haggyál már a hülyeséggel, nagyapám is szalonnát evett és pálinkázott"

Dietetika
2023. március 26. 12:04
szalonna, cukor, alkohol, idegrendszer, kutatás, táplálkozás, zsíros ételek

Érdekes jelenségre bukkantak a kutatók, amikor azt vizsgálták, hogy mi lehet az idegrendszeri oka a táplálkozási tévhitek tömeges szintű makacs továbbélésének.

„Haggyál már a hülyeséggel, nagyapám is szalonnát evett, pálinkázott aztán 90 éves korában leesett a szekérről, úgy halt meg”

Mi lehet az idegrendszeri oka a táplálkozási tévhitek tömeges szintű makacs továbbélésének?

Erről írt közösségi oldalán Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy új kutatás alapján, amely szerint a zsírban gazdag-édes ennivalók esetén az agy átprogramozódhat, megváltoztatva az ember jutalmazási rendszerét.

A kölni Max Plank Anyagcserekutató Intézet munkatársai szerint, összességében a zsírban és cukorban gazdag ennivalók ismétlődő fogyasztása az ugyanolyan kalóriatartalmú zsírszegény és alacsony cukortartalmú ennivalókhoz képest még a testtömeg vagy az anyagcsere-állapot változásainak hiányában is képesek átépíteni az agy idegi kapcsolatait és így idegi-viselkedésbeli változásokat létrehozni.

Ezért az élelmiszerkínálat megváltoztatása és a nagy energiatartalmú, zsírban és cukorban gazdag élelmiszerek elérhetőségének csökkentése kulcsfontosságú lehet az elhízás, mint világjárvány elleni küzdelemben.

Az agy idegsejtek közötti kapcsolatokat érintő változása a magas zsír- és cukortartalmú ételekre nagymértékben megnövekedett abban a csoportban, amely nyolc hétig magas cukor- és zsírtartalmú pudingot fogyasztott. Ez különösképpen aktiválta a dopaminerg rendszert, az agy motivációért és jutalomért felelős régióját.

Az agy tudat alatt megtanulja, hogy előnyben részesítse a jutalomközpontot különösen stimuláló élelmiszereket. Az agy ezen változásai miatt öntudatlanul mindig előnyben részesítjük azokat az ételeket, amelyek sok zsírt és cukrot tartalmaznak.

A vizsgálati időszak alatt a tesztszemélyek nem híztak többet, mint a kontrollcsoportban lévők, és nem változott a vércukor- vagy koleszterinszintjük sem. A kutatók azonban azt feltételezik, hogy a cukros ételek preferálása a vizsgálat befejezése után is megmarad. Új kapcsolatok jönnek létre az agyban, és ezek nem oldódnak fel olyan gyorsan. Hiszen a tanulás lényege az, hogy ha egyszer megtanulsz valamit, azt nem felejted el olyan gyorsan.

Hivatkozás: Dana M. Small, Habitual daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans, Cell Metabolism (2023).

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ne csak húsvétkor egyen tormát - döbbenetes, mit tesz a szervezettel

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# szalonna # cukor # alkohol # idegrendszer # Kutatás # táplálkozás # síros ételek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés