Ezeket látta már?

Hogyan csökkenthető a sóbevitel?

Dietetika
2015. december 21. 11:19
Módosítva: 2015. december 26. 20:58
use-of-excess-salt-ssl_masolata

A legtöbb ember esetében a táplálékkal elfogyasztott sóbevitel túlzottnak mondható. Ez súlyos egészségügyi kockázat, hiszen a sófelesleg számos betegség, pl. a magas vérnyomás, szívbetegségek, vesebetegségek és a stroke kiváltó oka.

Hogy állunk a sóval?

A kutatások szerint az átlag amerikai polgár napi 3,3 g sót (nátrium-klorid) fogyaszt. Az USA-ban hivatalos "Dietary Guidelines for Americans" ajánlása a napi sófogyasztásra maximum 2,3 g-ot engedélyez.

A feketebőrű népességben, valamint az 50 év feletti korosztályban, illetve akik eleve magas vérnyomásban, diabéteszben ill. krónikus vesebetegségben szenvednek még tovább kell csökkenteni a napi sóbevitelt, 1,5 g/nap mennyiségre. (Ez a napi minimális Na-bevitellel egyenlő egyébként). Az említett népesség csoportok az USA lakosságának mintegy felét (!) teszik ki.

use-of-excess-salt-ssl

Forrás: FDA (Amerikai Gyógyszerügynökség)


Az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nemrég közétett adataiból látszik, hogy már gyermek- és serdülőkorban is nagyobb a kockázat (pl. magas vérnyomás kialakulására) nagyobb mennyiségű sófogyasztás okán, akár 2x-esére nőhet a rizikó a kevesebb sót fogyasztókkal szemben. Túlsúlyos, elhízott gyermekeken a kockázat 3x-os is lehet.

Az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA) és Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) azon dolgozik, hogyan lehetne csökkenti a bevásárlóközpontokban és éttermekben megvásárolható élelmiszerek, ételek sótartalmát, ugyanis felméréseik szerint a plusz sófogyasztás nem az otthoni sózásból történik, hanem a megvásárolt élelmiszerek révén jutunk hozzá a felesleghez.

A fenti szervezetek intenzíven keresik a lehetőségeket, hogyan lehetnek megközelíteni az élelmiszeripari gyártókat, a fogyasztói csoportokat, az egészségügyben dolgozó szakembereket ezzel a problémával.

Mit tehet a fogyasztó?

Banálisnak tűnik, de a vásárló mindig olvassa el a boltban a címkéket, és válassza az alacsonyabb sótartalamú élelmiszereket.

Amerikában a címkéken a sótartalmat a "%DV" érték tartalmazza, amely a napi, %-ban megadott értéket fejezi ki, az előírt 2,4 g/nap számértékhez képest. 5% körüli érték még jónak mondható, de 20% körül már soknak minősül az étkezésenkénti napi só/Na-tartalom.

Javasolt, hogy a fogyasztó ne haladja meg a napi szinten ajánlott 100%-os Na-bevitelt, akiknek pedig 1,5 g/nap-ban meghatározott a maximum, ott ne haladja meg a 65%-ot.

A fogyasztók számára a CDC készített egy listát, amely tartalmazza a legmagasabb sótartalmú élelmiszereket, lássuk melyek ezek!

kenyéráru, péksütemények

löncshúsok

pulyka- és egyéb felvágottak

pizzafélék

friss és feldolgozott baromfi áru

levesporok

burgerek, szendvicsfélék

tésztás készételek

hústartalmú készételek

chipsfélék, pattogatott kukorica stb.

A napi elfogyasztott sómennyiség csupán 10 százaléka az, ami az alapanyagokban (zöldségekben, nyers húsfélékben, tejben) van, a többit mi "tesszük hozzá" akár úgy, hogy főzés közben sózunk, akár úgy, hogy feldolgozott élelmiszereket, félkész ételeket vásárolunk, melyeket a gyártás során sóznak.

Tippek, tanácsok a sófogyasztás mérséklésére

Ha csökkentenünk kell a sóbevitelt, akkor fogyasszunk gyakrabban az alábbi élelmiszerek közül: házi készítésű édességek, friss zöldségek és gyümölcsök, házilag préselt zöldség- és gyümölcslevek, sótlan kekszek, sótlan kenyér, főtt tészták (a főzővíz sózása nélkül), müzliszelet. Viszonylag kevesebb sót tartalmaznak a vörös- és fehér húsok, tejtermékek, tojás.

Érdemes azonban ritkán fogyasztani az alábbiakból: konzervált ételek, füstölt húsok, májkrémek, löncshúsok, kolbászok, szalámik, fagyasztott húsok, sós kekszek, kenyér, pizza, kemény sajtok, levesporok, ételízesítő krémek (gulyáskrém, pizzakrém), üveges salátadresszingek, ételízesítő kockák és porok, pác-sók, előre készített fűszerkeverékek. Vannak olyan ásványvizek, melyeknek viszonylag magas a nátrium-klorid tartalmuk – érdemes erre is odafigyelni, ha valaki rendszeresen fogyaszt palackozott vizet.

Trükkök, hogy az étel még finomabb legyen

A friss fűszerek hőkezelés hatására veszítenek illóolaj-tartalmukból, ezért érdemes legalább egy részüket a főzés végén hozzáadni az ételhez.Grillezett húsokhoz, halhoz kevesebb sót kell használnunk, ha fűszervajjal ízesítjük az ételt.

Drasztikusan csökkenthetjük a sóbevitelt, ha a húsokat, halakat pácoljuk! Az alapanyag nemcsak ízletesebb lesz, de puhább is. A fűszeres-olajos, tejes páclébe nem kell só.

Részben pótolni tudjuk az ízeket, ha bőségesebben használunk friss vagy szárított fűszernövényeket: erőteljes, de nem tolakodó ízhatást érhetünk el, ha bazsalikomot, petrezselymet, kaprot, oregánót (szurokfűt), cayenne borsot, csemege paprikát, snidlinget, lestyánt, tárkonyt használunk. Sokaknak vannak jó tapasztalatai a citrom és a lime karikák fűszerként való használatával is. Egyes húsételek, levesek nagyon finomak lesznek tormával, sok hagymával – ezekhez kevesebb só is elég a kellemes íz eléréséhez. Kifejezetten sópótló ízvilágú fűszernövénynek tartják a vasfüvet és a borsikafüvet – szárított változatban kapható mindkettő a nagyobb élelmiszerboltokban. Ha a piacon egyszerre a szükségesnél több fűszernövényt vettünk, akkor egy tiszta nylonzacskóban, hűtőben néhány napig friss marad. Le is fagyaszthatjuk a fűszernövényeket: az apróra vágott növényt kevés vízzel vagy olajjal elkeverve jégkockatartóba tegyük.

Ha nehéz lemondanunk az ételek sós ízéről, akkor kezdetnek már az is jó, ha lemondunk a sós rágcsálni valókról, kevesebbszer választunk nagyon magas sótartalmú ételeket. Ha türelmesek vagyunk, akkor néhány hét múlva igazodik a változáshoz az ízlésünk, és kevesebb sóra vágyunk majd.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: FDA (Amerikai Gyógyszerügynökség)
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés