Ezeket látta már?

Ez a hőségbetegség 6 szokatlan jele - az egyik a rossz lehelet

kiszáradás, hőségbetegség, kiszáradás tünete, dehidratáció, vízivás

Nem csak a nyári hőség, de számos egyéb állapot, műtét, valamint gyógyszer is okozhat kiszáradást.

Kiszáradáskor nem csak vizet veszítünk, hanem sót és a káliumot is

Az extrém kiszáradt állapot – a WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint – azt jelenti, ha valaki a testtömegének több mint 10 százalékát folyadékből veszíti el. Ez az állapot már végzetes, illetve végzetes szövődményekhez vezethet, így mindenképp sürgősségi ellátást igényel.

Amíg csupán a testtömeg 3-4 százalékát veszítjük el, azt hosszabb időn keresztül is alig érezzük meg, 5-6 százalékos folyadékvesztésnél azonban már enyhe kiszáradásra figyelmeztet ez a néhány fontos tünet.

1. ​Rossz lehelet

A nyál antibakteriális hatású, ám a kiszáradás megakadályozhatja, hogy a szervezet elegendő nyálat termeljen. Ha pedig nem termel elegendő nyálat, akkor a baktériumok elszaporodhatnak a szájban, ennek egyik mellékhatása a rossz lehelet.

2. Száraz, kipirosodott bőr

A dehidratáltság jellegzetes tünete a kiszáradt, kipirult bőr. Ha ezt tapasztalja, igyon több vizet, s legyen türelmes, mert némi időbe telik, míg bőr visszanyeri a normális, egészséges megjelenését.

3. ​Izomgörcsök, hőbetegség

Amikor a szervezet sok folyadékot veszít, akkor nem képes megfelelően lehűteni magát, ami úgynevezett hőbetegséghez vezethet. Ennek egyik tünete az izomgörcs, főleg edzés közben. A nyári forróság csak rátesz egy lapáttal, de akár hűvös időben is kiszáradhat és tapasztalhatja ugyenezt, ha nem iszik elegendő folyadékot edzés közben.

4. ​Láz, hidegrázás

A hőségbetegség egyéb tünetei közé tartozik a láz és a hidegrázás. Minél magasabb a láz, annál súlyosabb valószínűleg a dehidratáció. Ezen a ponton fontos, hogy azonnal hűtse le magát, és forduljon orvoshoz.

5. ​Éhség, nagyobb étvágy

Az ételek, édességek iránti vágy nagyon gyakori a dehidratáltságnál, elegendő víz nélkül ugyanis a szervezet nehezen tudja lebontani a glikogént, hogy glükózt szabadítson fel a véráramba, amit aztán a tested üzemanyagként használhatna. Emellett a szervezet abban reménykedik, hogy a táplálékbevitellel egy kis folyadékhoz juthat. Könnyen lehet tehát, hogy amikor azt hiszi éhes, valójában szomjazik a szervezete.

Ezek a dehidratáció tünetei: az izomgörcs az egyik jel >>

6. ​Fejfájás

Már egy enyhe kiszáradás is okozhat migrénes fejfájást. A kiszáradáson kívül számos más tényező is okozhat fejfájást, ám egy teljes pohár víz azonnali elfogyasztása és további folyadékpótlás a nap folyamán egyszerű módja annak, hogy enyhítsed a fájdalmat, ha valójában a dehidratáltság a felelős.

Normál esetben a folyadékvesztés szomjúságérzést vált ki, így pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha ez nem történik meg, néhány napon belül súlyos kiszáradás lép fel. Ez megváltoztatja a szervezet működését, veseelégtelenséget okozhat, és halálhoz vezethet. A kiszáradás ezen, súlyos formája azonnali orvosi ellátást igényel.

A kiszáradás tünetei

 • Enyhe vagy fokozottabb szomjúság.
 • Hitelen súlyvesztés.
 • Az ajkak és a nyelv kiszáradnak.
 • A vizelet mennyisége csökken, és koncentráltabbá válik. (Ez azon is látszik, hogy a színe sötétebb, mint a normál vizeleté).
 • A pulzus és a légzésszám megnő.
 • Gyengeség, vagy szédülés (különösen álló helyzetben).
 • A bőr láthatóan kiszárad, elveszti rugalmasságát.
 • Beesett szemek.
 • A csecsemőknél a kutacs behorpad.

Mit tehetünk kiszáradás gyanúja esetén?

 • Igyunk sok folyadékot, az alkoholt és a koffeint viszont kerüljük.
 • Alkalmazzuk a rehidráló sókeveréket.
 • Azonnal forduljunk orvoshoz, ha csecsemőn, vagy kisgyermeken jelentkeznek a kiszáradás jelei. Ugyanezt tegyük súlyos, csillapíthatatlan hányás esetén is.
 • A beteget szállítsuk azonnal kórházba, ha a sokk jelei mutatkoznak rajta.
 • Vegyünk magunkhoz némi táplálékot is, ha képesek vagyunk rá. Kerüljük azonban a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Vegyünk magunkhoz némi táplálékot is, ha képesek vagyunk rá. Kerüljük azonban a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Mit tehet az orvos?

Az orvos feltárja a kiszáradás okát, szükség esetén pedig kórházban történő intravénás folyadékpótlást ír elő.

Hogyan előzhetjük meg a kiszáradást?

Nagymértékű folyadékfogyasztással megelőzhető a kiszáradás, még olyan esetekben is, mint az extrém meleg időjárás, megerőltető testmozgás, hosszan tartó hasmenés. Ha súlyos hányástól szenvedünk, próbáljuk lassan, kortyonként visszapótolni az elvesztett folyadékot.

A kiszáradás megelőzése nagy melegben

Melegben nagyon fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Félóránként igyunk meg legalább másfél pohár vizet, valamint fogyasszunk el ugyanennyi folyadékot 20 – 30 perccel sportolás előtt is.

Egyéb tippek a kiszáradás elkerülésére nagy melegben:

 • Kerüljük a napot a déli órákban, a szabadtéri tevékenységekhez válasszuk a kora reggeli, vagy az esti órákat.
 • Viseljünk napszemüveget, és védjünk arcunkat, nyakunkat, fülünket kalappal a leégéstől. Ez utóbbi ugyanis megakadályozza testünket abban, hogy megfelelően tudja hűteni magát.
 • Szellős, laza ruházatot hordjunk, amely lehetővé teszi a levegő szabad áramlását, így elpárologtatva az izzadtságot.
 • Valamint kerüljük a sötét színű ruhákat, mert ezek több hőt nyelnek el, mint a világos színek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel az egyszerű módszerrel leellenőrizheti a kezéről, hogy elég vizet iszik-e

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: WHO/Mydoctor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához