Hirdetés

Igazi antioxidáns kapszula: a dió

#általános egészségügyi téma #brazil dió #diéta #életmód
2018.11.27.
Hirdetés

A dióban található antioxidáns kombináció sokkal egészségesebb és jobb minőségű, mint a diófélék egyéb fajtáiban. Karácsonykor is sok asztalon díszeleg!

Hirdetés

Egykutatás a dióféléket a természet ajándékainak számító élelmiszerek élvonalába sorolta.

Kétszer annyi antoxidáns van a dióban

Joe Vinson – az elemzés készítője – szerint a dió egészségre gyakorolt jótékony hatását tekintve messze megelőzi a mogyorót, a mandulát, a pekandiót, a pisztáciát és minden egyéb diófélét. Egy maréknyi dió majdnem kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint bármely más, azonos mennyiségű diófajta, de sajnos túlságosan keveset fogyasztunk belőle.

Tanulmányában Vinson az egészséges étkezés fontos részeként sokkal több dió fogyasztását javasolja. Megjegyezte továbbá, hogy a diófélék fogyasztása általában véve is rendkívül előnyös táplálkozási szempontból. Például kiváló minőségű fehérjeforrás, amivel akár a húsfogyasztás is helyettesíthető. Tartalmaz továbbá vitaminokat (B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamin), ásványi anyagokat (kalcium, kálium, vas magnézium, foszfor, réz, cink, nátrium, kálium, mangán), és élelmi rostot.

Régóta kutatják a diót

Évek óta végeznek kutatásokat világszerte a diófélék fogyasztásával kapcsolatban. Kutatók úgy vélik, már egészen kevés mennyiségű dió fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Bizonyos típusú rákos megbetegedések, epekő, 2-es típusú diabetes és sok egyéb betegség kialakulásának megelőzésére is kiválóan alkalmas lehet.

Kedvelt karácsonyi sütireceptek alapja a dió. Forrás: EgészségKalauz

A korábbi kutatásokban nem hasonlították össze az antioxidáns minőségét a különböző diófélékben. Vinson ezt a hiányosságot próbálta pótolni kilenc fajta dióféle vizsgálatával: dió, mandula, mogyoró, pisztácia, földimogyoró, brazildió, kesudió, makadámia dió és pekandió. Mindezek közül a legmagasabb antioxidáns tartalmat a hagyományos dióban találta. Ezen kívül arra a felfedezésre jutott, hogy a dióban lévő antioxidáns minősége lényegesen jobb, mint a többi diófélében.

Dió, mint antioxidáns forrás

A dió rendkívül értékes antioxidáns forrás, melyet pirítás nélkül érdemes fogyasztani teljes hatékonyságának megtartása érdekében. Pirításkor a hő hatására távoznak az értékes antioxidánsok.

Ezért egészséges nasik az olajos magvak! Tudjon meg róluk többet!

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a diófélék fogyasztása mennyire egészséges, míg mások úgy gondolják, hogy túl sok zsírt és kalóriát tartalmaz. Azonban a dió többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, nem pedig artériát eltömítő telített zsírsavakat. Ami a kalóriákat illeti, a dió nem hizlal, hiszen telítettség érzetet biztosít, megakadályozva ezzel, hogy túlegyük magunkat. Vinson szerint naponta mindössze hét szem dió elegendő, hogy élvezzük egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

Forrás: sciencedaily.com

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés