Mindenki ezt nézi most!

Kávé, alvás, korán kelés

2012.03.08. Módosítva: 2015.11.04.

Korán kelőkben zavarja az alvást a koffein, az éjszakai baglyokban viszont nem... Egy új kutatás azt mutatja, hogy a koffein napközben felélénkít, éjszaka viszont megnehezíti az elalvást – kivéve persze azokat, akik eleve későn fekszenek.

A Sleep Medicine legutóbbi számában megjelent kísérletből az derült ki, hogy azok a korán kelők, akik napközben koffeint fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak éjszaka alvászavart, mint a későn kelők. Ez az első olyan kutatás, amely összefüggést mutatott ki a koffeinbevitel és az emberek egyéni fázisállapota (kronotípusa) között. A kronotípus azt a napszakot határozza meg, amelyben az adott személy a legéberebb és legaktívabb.

Kávé, alvás, korán kelés

A kísérletben a Stanford Egyetem kutatói Jamie Zeitzer vezetésével ötven egyetemi hallgatót vizsgáltak. A résztvevők egy hétig feljegyezték napi koffeinfogyasztásukat és alvás-ébrenlét ciklusukat. Az alanyokon csuklóra rögzíthető eszközt helyeztek, amely elalvásuk után is mérte mozgásukat, hogy meg lehessen határozni éjszakai alvászavaraikat. A kutatók az alanyok nyálában is mérték a koffeinszintet egy hétig.

Igazi egyetemistákhoz méltón az alanyok olyan keveset aludtak, hogy bevallásuk szerint akármennyi kávét ittak, bármikor el tudtak aludni, amikor ágyba kerültek. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a korán kelő típusúak esetében minél több koffein volt a szervezetben, annál több időt töltöttek ébren éjszaka. Ugyanez nem volt megfigyelhető az éjszakai baglyok esetében.

Zeitzer hozzátette, a kutatás következő lépéseként azt kell majd meghatározni, vajon ugyanez a hatás érvényesül-e nem egyetemi hallgatók esetében is.

Forrás: Medipress