Ezeket látta már?

Túl érzékeny a gyomra a kávéhoz? Ezzel a plussz összetevővel elmúlik a problémája

kávé fogyasztás, érzékeny gyomor, szódabikarbóna

A kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet.

Ha ön egy igazi kávéimádó, akkor már egy puszta gondolat vagy egy illat is elég ahhoz, hogy feldobja a hangulatát. De míg vannak olyanok, akik gond nélkül tudnak bögréről bögrére kortyolgatni, a kávé sajnos egyeseknél testi problémákat okozhat - különösen, ha az emésztésről van szó.

Kedvezzen a gyomrának!

Ha rajong a kávéért, de az érzékeny a gyomra, akkor sem kell kihagynia a reggeli felüdülést. Egy csipetnyi szódabikarbóna hozzáadásával, WC-re szaladás nélkül, nyugodtan elkortyolgathatja a kávéját.

Ezért befolyásolja a kávé az emésztést

Ahogy Maddie Pasquariello, brooklyni dietetikus, az East Coast Health and Nutrition with Maddie alapítója elmondja, sok dolog történhet, amikor a kávé a szervezetbe kerül.

"Felgyorsíthatja az emésztést azáltal, hogy serkenti a gyomorsavtermelést, hashajtószerű hatást fejt ki, ami gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat, ha érzékeny a gyomra" - mondja Pasquariello.

Sőt, hozzáteszi, hogy a túlzott mértékű kávéfogyasztás potenciálisan károsíthatja a vastagbél nyálkahártyáját, ami gyulladáshoz, súlyos esetben pedig akár gyomorfekélyhez is vezethet.

Mielőtt azonban lemondana a kávéról, azt gondolván, hogy egyenesen a kórházba juttatja, Pasquariello szerint az ilyen esetek viszonylag ritkák.

"A legtöbbünknek persze nem kell emiatt aggódnia, de ha Crohn-betegségben, IBS-ben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenved, érdemes beszélni az orvosával vagy dietetikusával arról, hogy milyen típusú és mennyiségű kávé lehet a legjobb Önnek" - osztja meg a szakember.

Az FDA azt tanácsolja, hogy a napi koffeinbevitel 400 milligrammos felső határérték alatt maradjon, ami körülbelül négy-öt normál csésze kávénak felel meg. Csak megjegyzendő, hogy ez a mennyiség olyan egészséges felnőttekre vonatkozik, akik jól tűrik a kávét és a koffeint.

Ekkor adjon egy csipetnyi szódabikarbónát a kávéjába

Pasquariello megjegyzi továbbá, hogy a kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet - többek között az étrendtől, a fogyasztás idejétől és a genetikától, de attól is, hogy maga a kávé mennyire savas.

"A kávé almasavat, citromsavat és ecetsavat tartalmaz (többek között), és ezek a vegyületek a kávébabokból szabadulnak fel, amikor lefőzzük őket Ez viszont megemelkedett gyomorsavszintet eredményez, ami gyomorpanaszokhoz és a reflux tüneteihez, például mellkasi fájdalomhoz és hányingerhez is vezethet. Ilyenkor jön jól a szódabikarbóna."

A kávé jótékony hatással lehet az emésztésre

"A kávé akkor is segíthet a dolgok előrehaladásában, ha székrekedést tapasztalsz" - teszi hozzá Pasquariello.

Lényegében az egész az alapvető kémiára vezethető vissza.

"A kávé enyhén savas, pH-ja öt körül van, ami hozzájárulhat a hányinger és a hasi diszkomfort érzéshez azoknál, akik érzékenyek rá" - mondja Pasquariello.

"Mivel a szódabikarbóna lúgos, pH-ja nyolc, segíthet a kávé általános pH-ját semlegesebb hetes szintre emelni, valamint általában véve segíthet a gyomorsav semlegesítésében."

Más szóval, a szódabikarbóna lehet a mentőöv, amire a reggeleknek és a gyomrának szüksége van, hogy a kávé számos előnyét élvezhesse, kellemetlenségek nélkül.

Ahogy Pasquariello megjegyzi, csészénként egy apró csipetnyi - gondoljunk csak egy negyed teáskanálnyira - is megteszi a hatását anélkül, hogy a kávé ízét veszélyeztetné.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasmenés

Forrás: https://www.wellandgood.com/
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához