Ezeket látta már?

Lecsökkentheti a vitaminok hatását, ha közben ilyen gyulladáscsökkentőt is szed

fájdalomcsillapító, gyógyszer, paracetamol, ibuprofén, fájdalom

Az egyik erős gyulladáscsökkentő gyógyszer nagyban befolyásolhatja a vitaminok felszívódását.

Bizonyos problémák erős gyógyszereket igényelhetnek. Ezek közül a bajok közül azonban több olyan is van, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek, és az ilyenkor felírt gyógyszerek bizony mellékhatásokkal is rendelkeznek. Ilyen a kortizon is, amely erős gyulladáscsökkentő és amely sajnos több fontos vitamin és tápanyag felszívódását is erősen rontja. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Kortizon: mire hat?

Egy olyan gyógyszerről van szó, melyet vényre lehet csak kapni. Alkalmazása akkor kerül előtérbe, amikor bőrproblémák, az immunrendszer túlműködése, reumatikus gyulladások jelentkeznek, illetve néhány daganat esetében.

A kortizon a mellékvese egy hormonja, melyek kívülről szteroid formájában vihetünk be. Hatékony segítség lehet megfelelően alkalmazva, de ez sajnos nem teszi semmissé a mellékhatásait. Mivel azok igen szerteágazóak és komolyak, ennek megfelelően a hosszútávú, nagy dózisú alkalmazása nem javasolt.

A kortizon alkalmazása során elvonhatja a csontokból a kalciumot, így tartós használata sajnos a csontritkulás kialakulásának valószínűségét is erősen megnöveli.

Kortizon mellé mit érdemes szedni?

Maga a gyógyszer egyáltalán nem ördögtől való, vagyis nem kell elzárkózni az alkalmazásától, pusztán figyelni kell arra, amit a szakorvos tanácsol, valamint arra, hogy a szervezetet támogassuk a megfelelő tápanyagok pótlásával a gyógyszer szedése közben.

Ez a kalcium, magnézium, D-vitamin és K-vitamin pótlását teszi szükségessé, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek az anyagoknak a beépülését más anyagok segítik elő - mondja Ratkó Tünde. Ennek megfelelően a magnézium mellé a B6-vitamin, illetve például a kalcium mellé a C-vitamin bevitelére is szükség van. A pótlás ennek megfelelően jó, ha komplex készítménnyel, megfelelő vitamintablettával történik.

A komplexitás mellett nagyban segíti az anyagok hasznosulását az is, ha azok szerves kötési formában vannak jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát formákat jelent, melyekkel az egyes anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul!

Elvont tápanyagok

Hogy mennyire érdemes figyelni az egyes gyógyszerek által elvont, vagy azok hasznosulását gátló hatásokra? Erősen, hiszen az egyes tápanyagok hiánya sajnos nem egyetlen problémában nyilvánulhat meg. A kalcium például a csontok megfelelő erősítésén kívül komoly szerepet játszik a véralvadási folyamatokban, az emésztőenzimek normál működésében, az ingerületátvitelben, valamint például az energia-anyagcsere folyamatokban is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így szedje a vitaminokat, hogy erősítsék egymás hatását

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitamin

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához