Ezeket látta már?

Magas a vérnyomása? Ennyi sót érdemes fogyasztania

sófogyasztás, magas vérnyomás, só, stroke

A magas vérnyomás kialakulása számos okra vezethető vissza, amelyek közül több döntés, életmód kérdése.

Az egyik ilyen sófogyasztás, amelynek visszaszorítására dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája hívta fel a figyelmet.

Legfeljebb egy teáskanálnyi

A a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást. A sófogyasztás olyan fontos kérdés a magas vérnyomás tekintetében, hogy az Egészségügyi Világszervezet is hangsúlyozza a sóbevitel visszaszorításának fontosságát. Ez ugyanis az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke, az érelmeszesedés, és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére.

A sóbevitel 5 g/nap alá történő redukálása (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiség) a stroke kockázatát 23%-al, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-al csökkenti. A magas vérnyomás betegeknél az ajánlott napi nátriumbevitel 2-3,5 mg. A magyar lakosság sófogyasztása azonban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

A magas vérnyomás tünetei

Magyarországon a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. A néma gyilkosnak is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat, ám a szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni. Ugyanakkor van néhány tünet (elsősorban hipertenziós krízis esetén), amelynek megjelenésekor kardiológushoz kell fordulni. Ezek az alábbiak:

  • reggelente jelentkező fejfájás
  • tompa fájdalom a tarkóban, halántékban, ami lehajláskor fokozódik
  • romló koncentráció, egyensúlyérzék
  • verejtékezés
  • múló látászavar

Szintén fontos lenne a rendszeres otthoni mérés és az alkalmankénti orvosi ellenőrzés, ha a családban már előfordult magas vérnyomás betegség, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető. Természetesen azzal is tisztában kell lenni, hogy a magas vérnyomás kialakulását az életmód is nagymértékben befolyásolja. Emiatt is fontos csökkentenünk a sóhasználatot, megelőzve a magas vérnyomást, illetve a stroke-ot.

Magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. A sikeres kezeléshez pedig a pontosan beállított gyógyszerek szedésén kívül az életmódon is változtatni kell, akár egy profi életmódprogram segítségével – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája.

Magas vérnyomás: így mutatja meg a szeme, ha gond van a vérnyomásával - olvasson tovább!

Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy a testsúly normalizálása, a sóbevitel, az alkoholfogyasztás mérséklése és a fizika aktivitás fokozása, a dohányzás elhagyása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. Ugyanakkor ha ezeket betartjuk, csökkenthetjük a stroke kockázatát is. Sokan ajánlják a DASH-diétát, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, a rendszeres halevés, és a fehér húsok előtérbe helyezése. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb.

Forrás: KardioKözpont

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához