Ezeket látta már?

Segíthet-e a narancslé a megfázáskor? Itt a válasz

megfázás, influenza, C-vitamin, vitaminhiány, narancslé, étrend

Valóban segít a narancslé, ha megfázunk vagy csak isszuk, mert úgy tudjuk, hatni fog?

Sokan nőttünk fel azzal a nagymamai, anyai jótanáccsal, hogy igyunk egy nagy pohár narancslevet, az majd segít, ha megfáztunk, és nem érezzük jól magunkat. Ez a családi hagyomány valószínűleg a C-vitaminnal kapcsolatos feltételezésekhez kapcsolódik.

„Ezek a kollektív szokások mostanra teljesen elhitették velünk, hogy ha sok C-vitamint fogyasztunk, gyorsabban meggyógyulunk a náthából, illetve azt is tudni véljük, hogy erősebbek is leszünk a náthával szemben, és kevésbé érnek el minket a téli betegségek. Ez a következtetés azonban valójában így nem igaz – mondta Amy Shapiro, dietetikus, a Real Nutrition NYC alapítója.

A C-vitamin erős antioxidáns az immunrendszer számára? Igen. A narancslé káliumot és A-vitamint is tartalmaz, amelyek szintén hasznosak lehetnek az immunitás erősítésében? Igen. De ezek szerepe a betegségek kezelésében, gyógyításában, a gyógyulás folyamatában már más kérdés.

"A C-vitaminnak általánosságban van szerepe van az immunrendszer integritásának fenntartásában és az immunsejtek működésének támogatásában." - mondta el a Health magazinnak Silvia Robalino, MD , a HCA Florida Mercy Hospital belgyógyásza.

Megfázáskor gyulladásos reakciókat tapasztalhatunk a testünkben, mivel az immunrendszer így vív harcot egy vírus ellen. A narancslében található tápanyagok, általánosságban hasznosak lehetenek, azzal a helyzettel azonban, hogy megfázás esetén mit is várhatunk el pontosan tőle, nagyon kevés kutatás foglalkozott.

"Ami kutatás rendelkezésünkre áll, azok szerint a C-vitamin rendszeres szedése segíthet ugyan valamennyit a megfázás tüneteinek megelőzésében, de a megfázás után nem csökkenti a betegség lefolyásának időtartamát." - emelte ki Shapiro.

C-vitamin források az immunrendszer erősítésére

A citrusfélék közül a narancslé erős C-vitamin-forrás hírnevet vívott ki magának a köztudtaban, valójában sokkal hasznosabb magát a gyümölcsöt, és nem csak a levét elfogyasztani, ráadásul nem a narancs az egyedüli gazdagabb C-vitamint is tartalmazó élelmiszerforrásunk. Ezeket érdemes azonban természtes formájukban (kerülve a cukrozott bolti üdítóket), beiktatni a napi táplálkozásunkba. A Nébih szupermenta gyűjtése ezen az oldalon mutatja be a legfontosabbakat.

Ételek, amelyekben sok a C-vitamin

  • brokkoli
  • kelbimbó
  • grapefruit
  • narancs
  • kivi
  • karfiol
  • petrezselyem
  • szilva
  • cseresznye
  • chili paprika
  • paprika
  • citrom
  • papaya
  • eper
  • paradicsom

Gyakori kérdések a C-vitaminról

Mennyi C-vitaminra van szükségünk, és milyen zöldségekkel, gyümölcsökkel pótolhatjuk leginkább?

1. Miért van szükségünk C-vitamin bevitelre?

Az emberi szervezet nem képes előállítani ezt a vitamint.

2. Mi történik, ha nem biztosítunk elegendő mennyiséget szervezetünk számára?

Hiánytünetek jelentkezhetnek, mint például vérzékenység, lassú sebgyógyulás, ínysorvadás, fertőzésekre és gyulladásra való fogékonyság.

3. Lehet túlzásba vinni a fogyasztását?

Túladagolni nem lehet, mivel a szervezet számára felesleges mennyiség kiürül a szervezetből, de a túlzásba vitt fogyasztása többek között emésztőrendszeri panaszokat, vesekövet okozhat.

4. Hogyan fogyasszuk a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy a lehető legtöbb C-vitaminhoz jussunk?

Lehetőleg nyersen, ugyanis a legtöbb C-vitamin akkor őrizhető meg, ha elkerüljük a főzést, a sütést és egyéb hőkezelést.

5. Melyik gyümölcsben található a legtöbb C-vitamin?

Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza a legtöbb C-vitamint 1677 mg/100g-ot. Második helyen áll a homoktövis (695 mg), ezt követi a csipkebogyó (426 mg).

6. Melyik gyümölcsben a legkevesebb a C-vitamin?

100 gramm alma, körte vagy szőlő elfogyasztásával csupán 5 mg C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

7. Mely zöldségek számítanak a legjobbnak C-vitamin-források?

100 gramm petrezselyem fűszernövényben 133 mg, a zöld chili paprikában 240 mg C-vitamin van.

8. Melyik zöldségben van a legkevesebb C-vitamin?

Az egyébként hasznos ásványi anyagokban bővelkedő bab, borsó és lencse 0 mg C-vitamint tartalmaz.

9. Mi jelölheti a C-vitamin jelenlétét az élelmiszerek csomagolásán?

Élelmiszerekhez a következő vegyület formában adható vitaminként: L-aszkorbinsav, nátrium-L-aszkorbát, kalcium-L-aszkorbát, kálium-L-aszkorbát és L-aszkorbil-6-palmitát. Amennyiben „antioxidáns: aszkorbinsav” vagy „antioxidáns: E300” jelölés található az összetevők között, akkor adalékanyag funkcióval rendelkezik az adott termékben.

10. C-vitaminnal tartósításítható az étel?

Igen, ugyanis antioxidáns hatással rendelkezik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyömbér szirup: mire való és hogyan kell otthon elkészíteni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: health
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához