Ezeket látta már?

Memóriaromlás - és egészségtelen étrend

Dietetika
2013. december 19. 11:33
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A memória romlása és az egészségtelen étrend összefügghet - állapította meg állatkísérletei során egy ausztrál kutatócsoport. Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói magas cukor- és zsírtartalmú táplálékkal etették patkányok egy csoportját, majd összehasonlították teljesítményüket az egészséges étrenden tartott rágcsálókéval - idézte az abc.net ausztrál hírportál a Brain, Behaviour and Immunity című szaklapban megjelent tanulmányt.

Már hat nap után károsodott az egészségtelenül étkező állatok memóriája - közölte Margaret Morris, a kutatás vezetője. "Meglepődtünk, milyen gyorsan hanyatlani kezdett az állatok emlékezőtehetsége: a térbeli memóriafeladatot már hat nap elteltével gyengébben teljesítették" - tette hozzá.

patkany-allat-d0000110B267fc9e8420f

Forrás: MTI


A tudósok azt is megfigyelték, hogy az alacsony tápértékű, kalóriadús ételeket fogyasztó patkányok agyának hippokampuszában - az emlékek kialakításában és tárolásában résztvevő területen - gyulladás lépett fel.

A vezető kutató elmondta: kicsit korai, hogy az ok-okozati összefüggést megállapítsák, ám úgy vélik, a gyulladásos elváltozás fontos lehet a gondolkodási képességek hanyatlása szempontjából.

Hozzátette, az emlékezet romlása már jóval azelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy az állatokon bármilyen testi tünetet tapasztaltak volna. A patkányok hat nap alatt természetesen nem híztak el, tehát az észbeli képességek már a súlyváltozás előtt romlani kezdtek.

Elmondta: az eredményeket nem könnyű az emberre vonatkoztatni. Egy olyan vizsgálatról azonban tudnak, amelynek során önkéntesek öt napig ettek "junk food"-ot, azaz értéktelen ételeket, ezután gyengültek az agyi végrehajtó funkcióik: például romlott a reakcióidejük.

Manny Noakes, az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet (CSIRO) vezető táplálkozáskutatója rámutatott, a kutatás eredményei különösen az öregedéssel járó emlékezetromlás szempontjából fontosak. Ha további kutatások igazolják, hogy az étrend összefügg a memória állapotával, az nagyon erősen befolyásolhatja, mennyire hajlandó az ember változtatni a táplálkozási szokásain.

"Biztos vagyok abban, hogy mindannyian nagyon szívesen térnénk át olyan étrendre, amely segít megőrizni a memóriánkat" - hangsúlyozta a kutató.

(http://www.abc.net.au/news/2013-12-17/nsw-study-links-junk-food-to-memory-loss/5160860)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # memóriavesztés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés