Ezeket látta már?

Mi az igazság a szójáról?

szoja

Gyakran egészségesnek mondják, máskor pedig a legkárosabb méregnek, így nem meglepő, hogy az egyik legellentmondásosabb téma az endokrin betegek között is. Ehetünk egyáltalán szóját?  Kiknek ártalmas? – Pró és kontra érvek a szója fogyasztásának témájában.

A szója (vagy szójabab) egy magas fehérjetartalmú növény, amely nagy számban tartalmaz fitoösztrogéneket is, így nemrégiben trendi mozgalommá vált fogyasztása. Korábban szinte csak a Távol-keleti konyha alkalmazta, most azonban ehetünk belőle készült hamburgert, használják fehérjeporokhoz, turmixokhoz, de bármelyik hipermarketben megvásárolhatjuk tejet helyettesítő termékként is.

Érvek a szója mellett

A szója mellett érvelők szerint csökkenti bizonyos esetekben a klimax kellemetlen tüneteit, ugyanakkor erre nincs elegendő bizonyítékunk még. Az viszont biztos, hogy némileg csökkenést eredményez a "rossz", vagy más néven LDL koleszterin szint értékénél. Egészséges pajzsmirigy és megfelelő jód fogyasztása mellett tehát igazán semmi sem szól ellene, része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

Nem mindenki eheti kockázat nélkül a szóját Nem mindenki eheti kockázat nélkül a szóját Forrás: https://www.verywell.com/soy-effect-on-thyroid-health-dos-and-donts-3233162

Másrészt viszont nem tudjuk igazolni még, hogy van-e bármilyen pozitív hatása a szív egészségére, segít-e megelőzni a rákot és elősegíti-e a fogyást. A szója fogyasztása ugyanakkor köztudottan golyva képző hatású lehet nagy mennyiségben, így főleg a fel nem ismert pajzsmirigybetegségek miatt érdemes vigyázni vele, ráadásul a már kialakult tüneteken sem segít, hiszen gátolja a mesterséges hormonpótlás megfelelő mértékű felszívódását. Az Egyesült Államokban ráadásul még egy veszély fenyegeti a fogyasztókat: a genetikailag módosított szója, amely a szakértők szerint komoly egészségügyi kockázattal járhat.

Érvek a szója ellen

Jelenleg még nincs olyan mennyiségű kutatási eredmény, amely alátámasztaná, hogy veszélytelenül fogyaszthatják a pajzsmirigybeteg is, ráadásul krónikus jódhiánynál egyéb káros tüneteket is indukálhat. Autoimmun antitestek jelenléte esetén ha a gyógyszeres terápia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, érdemes alaposan megvizsgálni a páciens étrendjét, majd kiiktatni belőle a szóját próbaként, így általában hamar bekövetkezik a javulás. Érdemes megfontolni a szója-diétát és a finomított formában kapható szóját tartalmazó étrend-kiegészítőket is. (turmixok, porok és izoflavonos tabletták alapanyaga)

Allergiások figyelem! A szója mint allergén étel. Olvasson tovább!

Igazolt pajzsmirigybetegség esetén pedig a hormonpótlást követő 3-4 órában tartózkodni kell fogyasztásától kifejezetten nyers formában, hiszen maga az étel az egyik legismertebb allergén összetevő.

Forrás: https://www.verywell.com/soy-effect-on-thyroid-health-dos-and-donts-3233162

Forrás: https://www.verywell.com/soy-effect-on-thyroid-health-dos-and-donts-3233162
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához