Ezeket látta már?

Nyerhetünk is a változókorral?

2016.11.07. Módosítva: 2016.11.07.
breast-cancer-universal_1

A változókor beköszöntével a nőknek számos, korábban nem tapasztalt kellemetlenséggel, esetleg betegséggel kell szembenézni. Jó hír azonban, hogy ennek az időszaknak nem csupán árnyoldalai vannak.

A menopauza a női lét szerves része, mégis sokan egyfajta veszteségként élik meg. Tulajdonképpen egy dátum, az utolsó rendes havivérzés első napja, mely a női változókort pré- és posztmenopauzára osztja. A megelőző időszakban még előfordul a vérzés, de már megjelennek a klimax tünetei is. Az időszak egyénenként eltérő: lehet pár év, de akár 10 évig is elhúzódhat.

Nyerhetünk is a változókorral?

A menopauza két okból következhet be:

1. Az életkorral járó menopauza 45-55 éves korra tehető. Átlagosan 51 évesen következik be, de szélsőséges esetben már 40 évesen is jelentkezhetnek a tünetek.

2. Külső tényező hatására szintén bekövetkezhet, az ok ilyenkor a petefészkek műtéti eltávolítása esetleg a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére alkalmazott terápia.

Milyen testi változásokkal jár a klimax?

A petefészek nem bocsát ki több megtermékenyítésre alkalmas petesejtet. Szintén csökken a szerv hormontermelő funkciója, így egyre kevesebb női nemi hormont - ösztrogént és progeszteront – juttat a keringésbe. Emiatt a menstruáció rendszertelenné válik, majd végleg megszűnik.

A petefészkek működése nem folyamatosan áll le, hanem normál és csökkent működési szakaszok váltakoznak ez idő alatt. A menstruációs ciklus szabálytalansága és a változókor egyéb tüneteinek hullámzó megjelenése is ezzel magyarázható.

Milyen tünetekkel jár a menopauza?

A nők közel harmada számára a havivérzés rendszertelenné válása a változókor beköszöntére utaló egyetlen tünet. Mivel a petefészek által termelt női hormonok a szervezet számos működését befolyásolják, a következőket tapasztalhatják a változókorba lépő nők:

Hőhullámok. A melegség általában a mellkas felől indul, majd elönti a nyakat és az arcot, de jelentkezhet testszerte is.

Fokozott izzadás, főleg éjszaka

Az ösztrogénszint csökkenése miatt vékonyabbá és szárazabbá válik a hüvely nyálkahártyája, amely kellemetlenséget okozhat a szexuális együttlétek során

Gyakoribbá válhatnak a húgyúti fertőzések. Előfordulhat főleg nevetés vagy tüsszentés alkalmával vizeletcsepegés,

Alvászavarok

Pszichés változásokat is okozhat; ingerlékenység, fáradékonyság, levertség léphet fel. Ennek hátterében a hormonális változások, a kialvatlanság és a testi változások okozta stressz áll

A bőr elvékonyodik, kiszárad, ráncosodni kezd. A haj és a testszőrzet elvékonyodik és megritkul

Az ösztrogénszint csökkenés egyes betegségek kialakulásának kockázatát is növeli. A csontsűrűség csökkenni kezd, amely csontritkuláshoz vezethet. A kórnak nincsenek látványos, érzékelhető tünetei, de az elvékonyodó csontok egy-egy elesés során könnyebbel eltörnek.

Az ösztrogén védő szerepet tölt be a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A változókort követően a szívinfarktus előfordulása drámaian megnő.

Hogyan enyhíthetőek a menopauza tünetei?

Lehetőség van a petefészek csökkent működése miatt csökkenő mennyiségű hormonok mesterséges pótlására (ún. HRT kezelés). A hormonpótló kezelés történhet tabletták, tapaszok, implantátumok és gélek alkalmazásával. Bár a kezelés hosszútávon hátrányokkal is járhat, még mindig a klimaxos tünetek enyhítésének legbiztosabb módjának tartják rövidtávon.

Néhány életmódi tanács menopauzában

Fontos megérteni, hogy a menopauza is az élet része, adjunk időt magunknak, hogy megbarátkozzunk a változásokkal.

Ugyanilyen lényeges a környezet, és a partner támogató, megértő magatartása.

Kezeljük a stresszt testmozgással, meditációval.

Hüvelyszárazság ellen krémek, gélek használhatóak.

Rendszeres testmozgás, két típus különösen ajánlott; erősítő gyakorlatok a csontsűrűség megőrzésére, a medencefenék torna pedig az inkontinencia ellen.

Az ideális testsúly elérése és megtartása. Az étrendben csökkentsük a zsír-, cukor- és sóbevitelt, és növeljük a kalcium és rost fogyasztást.

Hagyjuk abba a dohányzást.

Pihenjünk többet, ügyeljünk az elegendő mennyiségű alvásra.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a fitoösztrogének (a természetes növényi élelmiszerekben találhatóak, mint a szójabab, tofu, teljes kiőrlésű gabona, bab) segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket. Ezen élelmiszerek fogyasztása egyéb szempontból is előnyös, így tanácsos beiktatni az étrendbe.

Az izoflavonoid (a szójában található fitoösztrogén) tartalmú étrendkiegészítők hatásával kapcsolatban vegyes vizsgálati eredmények születtek. Hatásuk az ösztrogénhez hasonló, azonban annál jóval gyengébb.

Nem egyértelmű azonban, hogy ezen készítmények biztonságosak-e az emlőrák kezelés alatt álló, vagy azon átesett hölgyek számára is. Gyógynövény-készítmények szedésekor mindig ügyelni kell rá, hogy azok kölcsönhatásba léphetnek az orvos által felírt vényköteles, és a vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

Minden esetben szükséges kezelni a menopauza tüneteit?

Nyerhetünk is a változókorral?

Mivel a változókor az élet szerves része, számos nő halad át rajta bármiféle kezelés nélkül is. Mindenki maga dönthet arról, hogy szeretné-e orvosa segítségét kérni, vagy természetes "szelíd" gyógymódot alkalmaz. Esetleg egyikre sincs szüksége, mert egyáltalán nem, vagy elviselhető mértékű kellemetlenséget okoz neki ez az időszak.

A tünetek mindennapi életre gyakorolt hatása, valamint az, hogy az illető mennyire veszélyeztetett csontritkulás és szívbetegségek tekintetében, határozzák meg a kezelés szükségességét. A tünetek pár éven belül maguktól is elmúlnak, az említett betegségek megelőzése pedig megfelelő életmódbeli változtatásokkal lehetséges.

Végezetül említsük meg, hogy a változókornak pozitív oldala is van. Sok nő számára felszabadító az érzés, hogy nem kell többet a nemkívánt terhesség miatt aggódniuk, és a menstruáció okozta kellemetlenségeket is maguk mögött hagyhatják.

Forrás: EgészségKalauz