Ezeket látta már?

Szponzortált tartalom

Miért fogy el belőlünk a vas?

shutterstock_516112096

Mihez kell, hogyan termelődik és mitől lesz bennünk kevés a vas?

A vas fő szerepe az oxigén, hemoglobinon keresztül való szállítása a vérben. A szervezet vaskészletének mintegy kétharmada a vörösvérsejteket alkotó hemoglobinokban található. A test sejtjeihez szállított oxigén által képes szervezetünk energiát előállítani. A vörösvérsejtekben található vas szintén nélkülözhetetlen az energiafelhasználás során keletkező szén-dioxid elszállításához.

A sejt elhalásával a benne található vas új sejtek építéséhez kerül felhasználásra, vagy elraktározódik. Ez a folyamat biztosítja a vashiányos állapot kialakulásának megelőzését.

A vas a szervezet egyéb fontos folyamataiban is részt vesz, így például segíti a béta-karotin A-vitaminná történő átalakítását, segít a fertőzések elkerülésében, fehérjék előállításában. A vas utánpótlás fokozott jelentőséggel bír gyermekkorban, az intenzív növekedés időszakában, serdülőkorban és várandósság, szoptatás alatt. Az állati eredetű termékeket nem fogyasztó egyének számára szintén különösen fontos a vas utánpótlásról való gondoskodás.

Önnek is vaspótlásra van szüksége? Mutatunk egy vastartalmú szirupot, kattintson!

Mitől lehetünk vashiányosak?

Vashiányos állapot nem megfelelő utánpótlás – vasszegény étrend - esetén fordulhat elő, illetve, ha a szervezet nem képes felszívni és feldolgozni kellő mennyiségben az ásványi anyagot. Bizonyos állapotok, Crohn-betegség, vagy lisztérzékenység szintén csökkenthetik a vas felszívódását.

Jelentős vérveszteség szintén a vaskészletek csökkenését eredményezheti, úgy, mint menstruáció idején, műtétek után, vagy épp fekélyek, daganatok, vastagbélrák esetén. Bizonyos gyógyszerek – aszpirin, gyulladáscsökkentők – szintén csökkentik mennyiségét. A vesebetegségben szenvedők, a dialízis kezelésben részesülő betegek esetében szintén gyakran alakul ki vashiányos állapot.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány világszerte. A főként nők és a 6 hónap és 3 év közötti gyermekek csoportjában megfigyelhető jelenség a lakosság mintegy 80 százalékát érinti.

A fejlődő országokban a jelenség az említett csoportok mintegy egy-negyedét érinti, vashiányos anémia formájában. A betegség velejárója a normálisnál alacsonyabb vörösvérsejt szám, vagy hemoglobin szint.

A vashiány tünetei

Vashiány esetén az egyén fizikális és mentális teljesítőképességének és az immunrendszer működésének csökkenése figyelhető meg. A tünetek közé tartozik még a fáradtság, gyengeség érzet, fejfájás, fázékonyság. A hemoglobin szint csökkenésével fokozott sápadtság jelentkezhet, előfordulhat hajhullás, fizikai terhelés hatására kialakuló légszomj, mellkasi fájdalom, mely szívproblémákra utalhat.

A következőkben megtudhatjuk, hogy a túlzott vasbevitel épp úgy káros, mint a vashiány, illetve megismerhetjük a táplálékokat, melyekből szükségleteink fedezhetők.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: www.allergiakozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához