Ezeket látta már?

Most kell feltankolni a prebiotikumokból, mutatjuk, miért!

prebiotikum

A prebiotikum egy természetes élelmiszer-összetevő, átmenetet jelent az élelmiszer és a gyógyszer között. Serkentik a kedvező hatású probiotikumok termelődését, de ennél jóval többet is végeznek az egészségünkért, mutatjuk, mit!

A prebiotikum szó görög eredetű, jelentése: pre- (érte)+biosz (élet). Élelmi rostoknak is hívjuk ezeket a mikrotápanyagokat, amelyre az emésztőenzimek nem hatnak, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását.

Tápanyag

Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és a laktóz. Ezekkel az emberi bél nem tud mit kezdeni, de a hasznos bélbaktériumok szívesen fogyasztják. A prebiotikumok tehát elősegítik a tejsav-baktériumok növekedését, és így közvetett módon maguk is hozzájárulnak az egészséget jobbító mikroorganizmusok tevékenységéhez.

Javítja a pH-értéket

A vastagbél pH-ja megváltozik, amikor a vízben oldódó rostok bontása megkezdődik. Ilyenkor, savas vegyhatású melléktermékek keletkeznek. Ezek savas irányba tolják el a vastagbél pH-ját. Tudvalevő, hogy a savas pH jobban kedvez a bélben található jó baktériumok szaporodásának. Ezért, az egészséges táplálkozásnak elengedhetetlen része a megfelelő rostfogyasztás.

A prebiotikum fokozza a vitamintermelést

A prebiotikumok nem csupán a probiotikumok szaporodását ösztönzik, de fokozzák vitamin előállító képességüket. Ha nagyobb mennyiségben találhatóak a bélben, akkor nő a B7-, a B12-, valamint a K-vitamin termelése is.

Olvasson tovább: Ezek a legjobb immunerősítő gyógynövények, fűszerek a gyümölcsök!

Csökkenti a koleszterinszintet

A brüsszeli Université Catholique de Louvain kutatóinak sikerült igazolni, hogy a prebiotikumok csökkentik az LDL (rossz) koleszterin és triglicerid mennyiségét a vérben, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezenkívül hozzájárulnak a helyes vércukorszint beállításához, az ásványi anyagok felszívódásához és a rákkeltő anyagok megkötéséhez.

Prebiotikum: óvja a babákat

Egy nemrégiben megjelent vizsgálat adatai szerint a prebiotikumokkal történő étrendi kiegészítés csökkentheti az antibiotikus kezelést igénylő fertőzések gyakoriságát 0–24 hónapos életkorú csecsemőkben és kisdedekben.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához