Mit ehet, aki paleo étrendet követ az ünnepek alatt? 3 ünnepi recept
Tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes - a paleo karácsonyi finomságok sok-sok ételallergiásnak, ételérzékenynek és cukorbetegnek is teljesebbé teszik az ünnepeket.
Mit jelent a paleo diéta?
A paleo diéta egy olyan étrend életvitelként történő követése, amely nyersanyagai paleolitikumban fogyasztott élelmiszereken alapul. A paleolitikum körülbelül 2,5 millió kezdődött, és 10 000 évvel ezelőttig tartott, tehát a földművelés kezdete elé nyúlik vissza. A modern paleo diéta gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húsokat, halat, tojást, dióféléket és magvakat tartalmaz. Ezek olyan élelmiszerek, amelyeket a múltban az emberek vadászattal és gyűjtögetéssel szerezhettek be. Sokan azért választják a paleo étrendet, mert segít fogyni vagy egészséges testsúlyt tartani, egyes kutatások szerint csökkenteni a szívbetegségek, vagyis a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, de a tej- és glutén-érzékenyek és cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják a paleo alapanyagokból készült ételeket.
- mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi-tanár. Itt van három ellenállhatatlan ünnepi paleo finomság receptje!
Szilvás krémes
Egyszerű sütemény liszt nélkül... Bármilyen mag őrleményéből elkészíthető, de ebből a kettőből lesz a leglátványosabb. Így a legerőteljesebb a kontraszt.
Hozzávalók:
a sárga piskótához:
- 5 tojás
- 5 dkg darált mandula
- 5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet só
a mákos piskótához:
- 5 tojás
- 5 dkg darált mák
- 5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet só
a krémhez:
- 4 dl ToTu tej
- 4 tojássárgája
- 8 gramm zselatin
- 8 dkg eritrit
- vanília ízlés szerint
továbbá:
cukormentes lekvár (a szilva, a meggy és a barack is jól passzol hozzá)
A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg megdermed, hűtőszekrénybe tesszük (akár előző nap is elkészíthetjük). A sárga piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát és a vaníliát. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a mandulás tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros tepsire 30x35 cm-s téglalapot kenünk, végül 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet szikkasztjuk, mielőtt lehúzzuk róla a papírt. A mákos piskótát ugyanúgy készítjük el, mint a sárgát, értelemszerűen mákot használva a mandula helyett. A vaníliás krémet átturmixoljuk, majd a mandulás piskótára kenjük. Ráfektetjük a kihűlt mákos piskótát, amit vékonyan megkenünk a lekvárral. Két egyforma lapra vágjuk. A két részt a lekváros felükkel egymásra fektetjük. Enyhén lenyomkodjuk, hogy a két rész összeragadjon. Kis időre visszatesszük a hűtőbe, végül tetszés szerint szeleteljük.
Mazsolás „túrós” kuglóf
Hozzávalók:
- 20 dkg ToTu Rögös
- 10 dkg kókuszliszt
- 5 dkg nyílgyökérliszt
- 3 tojás
- 10 dkg eritrit
- 2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 1,5 dl víz
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg mazsola
Az elkészítése pofonegyszerű. A hozzávalókat a mazsola kivételével alaposan összeturmixoljuk. Hozzáforgatjuk a mazsolát. Szilikon kuglófformába öntjük, végül 160°C-os sütőben 60 perc alatt megsütjük.
Diótorta
Hozzávalók:
- a piskótához:
- 10 db tojás fehérjéje
- 18 dkg őrölt dió
- 10 dkg eritrit
- csipet só
a krémhez:
- 20 dkg ToTu krém
- 20 dkg olvasztott kókuszolaj
- 10 dkg darált dió
- 4-5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- a díszítéshez:
- 2-3 evőkanál darált dió
- félbe vágott dió
A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk az eritrittel elkevert darált diót. A masszából 35x30 cm-es téglalapot kenünk, sütőpapíros lemezre, majd 175°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. 3 egyforma csíkra vágjuk. Amíg a tészta sül, illetve hűl, elkészítjük a krémet, amihez a ToTu krémet kikeverjük a folyékony, de nem meleg kókuszolajjal, végül a diót, a vaníliát és az édesítőanyagot is hozzáforgatjuk. 3-4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többivel pedig betöltjük a diós lapokat. A tetejét és az oldalát lekenjük a félretett krémmel. Az oldalán megszórjuk darált dióval, a tetején pedig félbevágott dió szemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Összegzés
- A paleo étrend tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes, és Magyarországon népszerű.
- Ez az étrend a paleolitikumban fogyasztott ételeken alapul, mint például gyümölcsök, zöldségek, diófélék és sovány húsok.
- A paleo diéta segíthet a testsúly szabályozásában és jótékony hatásokkal bírhat a szív- és érrendszer egészségére.
- A cikk három különleges paleo karácsonyi recept elkészítésének módját ismerteti, beleértve a Szilvás krémest.
- Az ételek nem csak az allergiások és cukorbetegek számára megfelelőek, hanem ízletes élményt nyújtanak mindenki számára.
Mit lehet enni paleolit diétában?
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!