Mit ehet, aki paleo étrendet követ az ünnepek alatt? 3 ünnepi recept

Táplálkozás
2025. december 13. 12:24

Tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes - a paleo karácsonyi finomságok sok-sok ételallergiásnak, ételérzékenynek és cukorbetegnek is teljesebbé teszik az ünnepeket.

Mit jelent a paleo diéta?

A paleo diéta egy olyan étrend életvitelként történő követése, amely nyersanyagai paleolitikumban fogyasztott élelmiszereken alapul. A paleolitikum körülbelül 2,5 millió kezdődött, és 10 000 évvel ezelőttig tartott, tehát a földművelés kezdete elé nyúlik vissza. A modern paleo diéta gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húsokat, halat, tojást, dióféléket és magvakat tartalmaz. Ezek olyan élelmiszerek, amelyeket a múltban az emberek vadászattal és gyűjtögetéssel szerezhettek be. Sokan azért választják a paleo étrendet, mert segít fogyni vagy egészséges testsúlyt tartani, egyes kutatások szerint csökkenteni a szívbetegségek, vagyis a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, de a tej- és glutén-érzékenyek és cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják a paleo alapanyagokból készült ételeket.

- mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi-tanár. Itt van három ellenállhatatlan ünnepi paleo finomság receptje!

Szilvás krémes

Egyszerű sütemény liszt nélkül... Bármilyen mag őrleményéből elkészíthető, de ebből a kettőből lesz a leglátványosabb. Így a legerőteljesebb a kontraszt.

Hozzávalók:

a sárga piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só

a mákos piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 dkg darált mák
  • 5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só

a krémhez:

  • 4 dl ToTu tej
  • 4 tojássárgája
  • 8 gramm zselatin
  • 8 dkg eritrit
  • vanília ízlés szerint

továbbá:

cukormentes lekvár (a szilva, a meggy és a barack is jól passzol hozzá)

A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg megdermed, hűtőszekrénybe tesszük (akár előző nap is elkészíthetjük). A sárga piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát és a vaníliát. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a mandulás tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros tepsire 30x35 cm-s téglalapot kenünk, végül 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet szikkasztjuk, mielőtt lehúzzuk róla a papírt. A mákos piskótát ugyanúgy készítjük el, mint a sárgát, értelemszerűen mákot használva a mandula helyett. A vaníliás krémet átturmixoljuk, majd a mandulás piskótára kenjük. Ráfektetjük a kihűlt mákos piskótát, amit vékonyan megkenünk a lekvárral. Két egyforma lapra vágjuk. A két részt a lekváros felükkel egymásra fektetjük. Enyhén lenyomkodjuk, hogy a két rész összeragadjon. Kis időre visszatesszük a hűtőbe, végül tetszés szerint szeleteljük.

Mazsolás „túrós” kuglóf

Hozzávalók:

  • 20 dkg ToTu Rögös
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 5 dkg nyílgyökérliszt
  • 3 tojás
  • 10 dkg eritrit
  • 2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
  • 1,5 dl víz
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg mazsola

Az elkészítése pofonegyszerű. A hozzávalókat a mazsola kivételével alaposan összeturmixoljuk. Hozzáforgatjuk a mazsolát. Szilikon kuglófformába öntjük, végül 160°C-os sütőben 60 perc alatt megsütjük.

Diótorta

Hozzávalók:

  • a piskótához:
  • 10 db tojás fehérjéje
  • 18 dkg őrölt dió
  • 10 dkg eritrit
  • csipet só

a krémhez:

  • 20 dkg ToTu krém
  • 20 dkg olvasztott kókuszolaj
  • 10 dkg darált dió
  • 4-5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • a díszítéshez:
  • 2-3 evőkanál darált dió
  • félbe vágott dió

A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk az eritrittel elkevert darált diót. A masszából 35x30 cm-es téglalapot kenünk, sütőpapíros lemezre, majd 175°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. 3 egyforma csíkra vágjuk. Amíg a tészta sül, illetve hűl, elkészítjük a krémet, amihez a ToTu krémet kikeverjük a folyékony, de nem meleg kókuszolajjal, végül a diót, a vaníliát és az édesítőanyagot is hozzáforgatjuk. 3-4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többivel pedig betöltjük a diós lapokat. A tetejét és az oldalát lekenjük a félretett krémmel. Az oldalán megszórjuk darált dióval, a tetején pedig félbevágott dió szemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.

Összegzés

  • A paleo étrend tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes, és Magyarországon népszerű.
  • Ez az étrend a paleolitikumban fogyasztott ételeken alapul, mint például gyümölcsök, zöldségek, diófélék és sovány húsok.
  • A paleo diéta segíthet a testsúly szabályozásában és jótékony hatásokkal bírhat a szív- és érrendszer egészségére.
  • A cikk három különleges paleo karácsonyi recept elkészítésének módját ismerteti, beleértve a Szilvás krémest.
  • Az ételek nem csak az allergiások és cukorbetegek számára megfelelőek, hanem ízletes élményt nyújtanak mindenki számára.
 Mit lehet enni paleolit diétában?
Ez is érdekelheti

Mit lehet enni paleolit diétában?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# paleo# étrend# sütemény# süti# recept

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk