Ezeket látta már?

Rákkeltő ételszínezéket tiltanak be - ezt az E-számot figyelje!

fehér csoki, csokoládé, titán-dioxid, ételszínezék

Mivel nem zárható ki, hogy a titán-dioxid élelmiszer-színezék rákkeltő, ezért betiltják.

Az EFSA több ezer tanulmány elemzése után jutott arra a következtetésre, hogy az E171 adalékanyagnak DNS-t károsító hatása és rákkeltő nem zárható ki. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálatai alapján az Európai Bizottság a titán-dioxid betiltását javasolja - jelent meg a Guardianban.

A titán-dioxidot napvédő krémekben is használják - mivel erősen szórja és visszaveri a fényt -, azonban az élelmiszeriparban is elterjedt, leginkább ételszínezőként a fehér élelmiszerekben. A fehér csokoládét, a rágót, a szószokat, mártásokat, de még a porcukrot is ezzel színezik nem egy gyártónál. Sőt, használják gyógyszerek és fogkrémek színezésére is.

Több kutatást is végeztek - laboratóriumit és állatkísérleteket is -, amik alapján azt fontos tudni, hogy bőrön keresztül nem képes megbetegíteni, ugyanis csak a szarurétegig képes eljutni. Vagyis "csak" az ételekkel együtt a szervezetbe juttatva okozhat betegséget.

Franciaország már betiltotta a használatát, azonban eddig nem volt egységes szabályozás rá. Magyarországon, és más országokban is a mai napig engedélyezett.

Olvasson tovább! Vigyázzon a melanómával, bőrszínű is lehet!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához