Hirdetés

Ribizli, a nyári vitaminbomba - Ezért érdemes sokat enni belőle

#diéta #életmód #Gyógynövények #ribizli
2019.06.22.
Hirdetés

A zamatos, vitamindús magyar ribizlit frissen csak nagyon rövid ideig élvezhetjük: júniustól július közepéig, éppen ezért érdemes minél többet enni belőle.

Hirdetés

A ribizlinek két típusát ismerjük: a pirosat és a feketét. A fekete ribizli kevésbé ismert, pedig már a középkorban is eszményi gyógynövényként tartották számon.

A ribizli gyógyító hatása

Gyakran használták fájdalmas izmoktól, merev ízületektől szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány is bizonyította gyógyító erejét. Segít eltávolítani az ízületekben lerakódott kristályokat, vagyis gyógyító hatással van a köszvényre, és jó fáradtságérzet ellen is. Szerepe van a vérképzésben, fogyasztása ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek.

A fekete ribizli levelének magas a flavonoid- és a procianidin-tartalma. A gyümölcs a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén is.

A piros ribizli a csontok és a fogak egészségét segíti, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig véd a skorbut ellen. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bélperisztaltikára is jó hatással van, mivel megindítja a bélmozgást. A petrezselyemlevél és a gyermekláncfű mellett az egyik legjobb természetes vízhajtó.

Finom fagylaltot is készíthetünk belőle Forrás: Shutterstock

Egészséges ribizlifagylalt

Hozzávalók: joghurt, ribizli, nád- vagy nyírfacukor

Elkészítés: Mossuk meg a ribizlit, majd paradicsomdarálóval daráljuk le. Az elkészült ribizlihez adjunk nyírfa- vagy nádcukrot és joghurtot, ízlés szerinti mennyiségben, majd jól keverjük össze. Az elkészült krémet 3-4 órára tegyük mélyhűtőbe. Díszítésként mentalevelet vagy citromfüvet használhatunk.

A fekete ribizli íze kissé fanyar, de nem csak fagylalt készíthető belőle: kiváló lekvárnak, szörpnek, bornak, vagy süteményhez. Levelét valamint húsát teaként is elkészíthetjük. Igyekezzünk olyan készítményt választani, ami nem tartalmaz aromát, csak szárított ribizlit. Ízesítésére nyírfacukrot, steviát, mézet, vagy nádcukrot használjunk. A tea elkészítésekor fontos, hogy a készítményt ne főzzük, hanem forrázzuk! Minden évben kúraszerűen fogyasztható szomjoltó teaként gyermekek számára is ajánlott.

A ribizli az érzékeny bőr álma

A ribizliből készült olaj kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott. A bogyós gyümölcs magja olyan zsiradékot tartalmaz, amely nagyon hasonlít a bőrünkben találhatóhoz. Mivel a bőr zsírtartalma folyamatosan változik, ingadozik, könnyen fel tudja venni, és gyorsan be is tudja építeni ezeket a növényi zsiradékokat. A ribizliolaj megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes részeket, és csillapítja a viszketést.

Forrás: Napidoktor
Hirdetés