Ezeket látta már?

A sófogyasztás mértéke

2016.08.05. Módosítva: 2016.08.05.

Világszerte sokan csak akkor érzik ízesnek az ételt, ha alaposan megsózták, pedig hosszú távon kevés olyan ártalmas behatás károsítja az emberi szervezetet, mint a konyhasó túlzott fogyasztása.

A sóbevitel mértékét már régóta tudják mérni: most egy amerikai munkacsoport ötven évre visszamenőleg összegyűjtötte azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek időről időre ezzel a kérdéssel foglalkoznak. A kutatók az American Journal of Clinical Nutrition legújabb számában közölték azokat az adatokat, amelyek az amerikai szövetségi államokban a lakosság konyhasófogyasztását ismertették.

A sófogyasztás mértéke

A munkacsoport a sóbevitel enyhe, folyamatos emelkedését állapította meg, de a változás statisztikailag nem jelentős. Egyfelől az ötvenes években, amikor az erős sózást még az ennivalók tartósítására is használták, igen sok konyhasó fogyott, másfelől az emberek mind több élelmiszeripari terméket esznek, és azokban is rengeteg a só.

A sófogyasztás mértéke azért pontosan megállapítható, mert a tudományos vizsgálatokban tudják mérni a vizelet sóürítését, amely tükrözi a bevitt konyhasó mennyiségét.

Az Egyesült Államokban egy évtizedek óta zajló táplálkozási közvélemény-kutatás is sok adattal járult hozzá az étkezés és az egészség összefüggéseinek tisztázásához. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy a megkérdezettek által mondott adatok pontossága gyakorta nem éppen megfelelő, és az élelmiszerek dobozán feltüntetett konyhasótartalom sem megbízható.

A mérések alapján is egyértelműen kitűnt, hogy az amerikaiak napi átlagos nátriumbevitele 3712 gramm. Számos más statisztika ennél lényegesen többet mutat, de ez is többszöröse annak, amit az egészséges étrendben optimálisnak tartanak.

A szakemberek szerint a túlzott sózásnak alapvető szerepe van a mind gyakoribb magas vérnyomás és súlytöbblet kifejlődésében. Graham MacGregor, aki Nagy-Britanniában azt a mozgalmat vezette, amelynek eredményeként sikeresen csökkentették az élelmiszeriparban fölhasznált konyhasó mennyiségét, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok területén a sózás visszaszorításával évente 150 000 szívrohamot és agyi katasztrófát lehetne megelőzni!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához