Ezeket látta már?

Így fogyassza okosan a tojáslikőrt az ünnepek alatt

tojáslikőr, cukorpótló, szénhidrát tápanyag

A tojáslikőr egy klasszikus desszertkoktél, ami az ünnepi időszakban biztosan sokak asztalára kerül.

A krémes ital tej vagy tejszín, cukor és tojássárgája keverékéből készül. Attól függően, hogy ki készíti (akár házi, akár előállított), számos téli fűszert is tartalmaz, például vaníliát, szerecsendiót vagy fahéjat. Az ital általában hűtve érkezik, rummal, whiskyvel vagy brandyvel.

Gazdagsága és kissé pudingos állaga ellenére a tojáslikőrnek van-e valamilyen egészségügyi hatása? Íme a dietetikusok válasza.

A tojáslikőr egészségügyi előnyei

Egy kellemes téli napon egy pohár tojáslikőr elfogyasztásának az az előnye, hogy néhány korty után csillapítja a nosztalgikus vágyat.

Lehet azonban, hogy túlzás azt állítani, hogy a tojáslikőr ideális ital az egészségének megőrzéséhez. Bár mértékkel fogyasztva, és a kiegyensúlyozott és egészséges étrend részeként, egyszer-egyszer élvezhető.

„Bár a tojáslikőr nem feltétlenül „egészséges élelmiszer, a tej és a tejszín táplálkozási előnyökkel jár, amelyek fehérjét és alapvető vitaminokat, köztük kalciumot, valamint A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaznak. Az ital magas zsírtartalma segíthet a szervezetnek ezen alapvető tápanyagok felszívódásában is." – mondta Ariel Rasabi Cohn, MS, RD LDN , a Whole Health Nutrition, LLC alapítója.

A tojáslikőrben lévő tejtermék fehérjét is hozzáadhat étrendjéhez, csakúgy, mint a tojás – ezek szintén tartalmaznak B-vitamint, valamint kolint, egy tápanyagot, amely támogatja az agy egészségét.

Az italban jó néhány antioxidánsban gazdag fűszer is található, mint például a fahéj és a szerecsendió, de ezeket nem mindig adják hozzá elég nagy mennyiségben bizonyos bolti termékekben. Ha azonban saját tojáslikőrt készít, és használja ezeket a fűszereket, akkor bizonyos gyulladáscsökkentő előnyökre tehet szert. (Ne feledje: Ha gyulladásgátló összetevőket, például cukrot és alkoholt ad hozzá, ezek az előnyök megszűnhetnek.)

A tojáslikőr táplálkozási adatai

Adagolás mérete: 1/2 csésze (120 ml)

  • Kalória: 200
  • Fehérje: 4 gramm
  • Zsír: 10 gramm
  • Szénhidrát: 24 gramm
  • Összes cukortartalom: 24 gramm
  • Hozzáadott cukor: 19 gramm
  • Nátrium: 70 mg
  • Koleszterin: 70 mg 2

A tojáslikőrrel kapcsolatos egészségügyi kockázatok

A tojáslikőrrel kapcsolatos bármilyen kockázat attól függ, hogy hogyan készült – hogy boltban vásárolták-e vagy otthon készítették.

A házi készítésű tojáslikőr esetében, ha nem pasztőrözött tojásból készül, az ital szalmonella baktériumokat tartalmazhat, amelyek gyomor-bélrendszeri betegségeket okozhatnak. Általában szennyezett vízzel vagy élelmiszerekkel, különösen nyers vagy rosszul főtt hússal, baromfihússal, tojással vagy tojástermékekkel terjed az emberre.

Győződjön meg arról is, hogy a boltban vásárolt tojáslikőr pasztőrözött-e.

„Ha bolti tojáslikőrt vásárol, keressen olyan pasztőrözöttet, amely csökkenti az élelmiszer-eredetű betegségek elkapásának kockázatát.” – mondzs Roxana Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN , egy okleveles sport dietetikus.

Kevésbé sürgős, de mégis aggályos

A tojáslikőrnek magas a cukor- és zsírtartalma. Bár különböző tojáslikőrreceptek léteznek, a legtöbb tojáslikőr általában nagy mennyiségű tejszínből és tejből származó zsírt, valamint hozzáadott cukrot tartalmaz az édesség kedvéért.

Az American Heart Association azt javasolja, hogy az emberek naponta legfeljebb 5-6% kalóriát fogyasszanak telített zsírokból, hogy támogassák a szív egészségét. Egy 2000 kalóriás diétát követő személy számára ez körülbelül napi 13 gramm telített zsírt jelent.

A cukorbevitel tekintetében az AHA azt is javasolja, hogy az emberek a hozzáadott cukrot a napi kalóriabevitelük legfeljebb 6%-ára korlátozzák. A nők esetében ez körülbelül 6 teáskanál cukor vagy 24 gramm; férfiaknál ez körülbelül 9 teáskanál vagy 36 gramm.

Általánosságban elmondható, hogy a nők esetében egy adag tojáslikőr a napi telített zsírmennyiség csaknem 40%-át, a hozzáadott cukor napi limitjének körülbelül 85%-át biztosítja.

Végül, amikor alkoholt ad a likőrhöz, hozzáad egy kalóriatartalmú összetevőt, amely hosszú távon fogyasztva számos lehetséges egészségügyi következménnyel jár, beleértve bizonyos rákbetegségek fokozott kockázatát, szív-egészségügyi problémákat és gyengébb immunrendszert.

Hogyan élvezze a tojáslikőrt, miközben védi egészségét?

Ha általános egészségi állapotának megőrzésére összpontosít, de nem tudja elképzelni, hogy az ünnepi szezonban koccintson egy pohár tojáslikőr nélkül a kezében, van mód arra, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan élvezze a hagyományos italt.

Az alkoholmentes tojáslikőr készítése egyszerű módja annak, hogy a kalóriabevitelt majdnem 100 kalóriával csökkentsük.

Ha a tojáslikőrt cukor helyett steviával készíti, az is segíthet ennek az italnak a vércukorbarátabbá tételében. A tejszínt alacsony zsírtartalmú tejre cserélve csökkentheti az ital telített zsírtartalmát.

Ha egyszerűen nem nélkülözheti a hagyományos tojáslikőr-receptet, ügyeljen a kalóriatartalomra, és ne fogyassza napi szinten. Élvezze úgy, mint bármely más desszertet vagy édes finomságot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Igaz, hogy jobb cukor helyett mézzel édesíteni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szénhidrát

Hivatkozások:

  1. Cision PR Newswire. BuzzBalls ushers in holiday spirit with new seasonal eggnog flavor.
  2. U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. Old-fashioned eggnog.
  3. Centers for Disease Control and Prevention. Food safety for the holidays.
  4. American Heart Association. Saturated fat.
  5. American Heart Association. Added sugar.
Forrás: health
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához