Ezeket látta már?

Veszélyes lehet a jégkocka?

2018.08.14. Módosítva: 2018.08.14.
jegkocka_

A kánikulában mindent készek vagyunk megtenni egy kis enyhülésért, nem csoda, ha az italainkat is szívesebben kérjük jégkockával. Nem árt azonban az óvatosság, a jégkocka ugyanis időnként kifejezetten veszélyes lehet.

Természetesen, nem kell azonnal lemondani a jeges italokról, de érdemes elgondolkozni azon, pontosan honnan származik a jégkocka (illetve az a víz, melyből készült). Előfordulhat ugyanis, hogy a vízben, vagy éppen a jégkocka előállítására szolgáló "eszközben" találunk olyan kórokozókat, melyek akár súlyos betegséget is okozhatnak.

Jégkocka: ezekre kell figyelni!

Szerencsére, hazánkban a legtöbb helyen biztonságos az ivóvíz, vagyis nincsenek benne kórokozók. Azonban a nem ellenőrzött vízvételi helyek, fúrt kutak vize kockázatokat hordozhat magában, ezért ezeket érdemes fogyasztás (pontosabban, a jégkockák esetében a fagyasztás) előtt felforralni. A külföldre, különösen egzotikus országokba utazóknál is érdemes egy kicsit óvatosabbnak lenni a jégkockákkal: ha egy-egy országban nem tanácsos meginni a vizet, akkor a jégkockákat is mellőzzük! Ezeken a helyeken az a legbiztonságosabb, ha forralt, illetve palackozott vízből készül a jégkocka.

Nemcsak a víz lehet szennyezett, hanem az eszközök is, melyeket a jégkocka készítéséhez használnak! Ha nem tisztítják ezeket megfelelően, akkor baktériumok, sőt akár penész is a jégkockánkba kerülhet. Különösen akkor lehet probléma a szennyezett jégkocka, ha az ahhoz használt eszközök más ételekkel, például nyers hússal is kapcsolatba kerülhetnek. A penész pedig akkor szaporodhat el pl. a jégkockatartartóban, ha a fagyasztót többször ki- és bekapcsoljuk, vagy ha a a jégkockatartóban lévő vizet többször is visszafagyasztjuk.

jegkocka_

Nem mindegy az sem, hogy ki nyúl a jégkockához, illetve, mennyire szennyezett az illető keze! Ideális esetben rendszeresen tisztított kanállal, esetleg speciális fogóval teszik a poharunkba a jégkockát. Otthon is érdemes erre figyelni, vagy legalábbis alaposan kezet mosni, mielőtt megfogjuk a jégkockát (természetesen, az alapos kézmosás minden esetben elengedhetetlen, ha ételeket, italokat készítünk elő).

Ne csak igyunk, együnk is vizet - kattintson tovább!

A szennyezett, esetleg kórokozókat is tartalmazó jégkocka azért is különösen veszélyes, mert sem kellemetlen mellékízt, sem gyanús "szagokat" nem vehetünk rajta észre, természetesen a betegséget okozó mikrobák szabad szemmel sem láthatóak. És bár rendkívül kicsi annak az esélye, hogy jégkockák miatt betegszünk meg – ráadásul ezek a betegségek még ritkábban olyan súlyosak, hogy egy jól működő immunrendszerű ember szervezete ne győzhetné le őket viszonylag könnyen –, érdemes óvatosnak lenni, különösen akkor, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a jégkocka készítéséhez használt víz, illetve eszközök elég tiszták.

Forrás: EgészségKalauz