Ezeket látta már?

Veszélyes transz-zsírok az étlapon

Dietetika
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A transz-zsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Az előállítás folyamatát nevezzük hidrogenizációnak.

Veszélyes transz-zsírok az étlapon

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) döntése alapján az élemiszereken a gyártó cég köteles feltüntetni az adott termék transz-zsír összetevőit. Azonban sokan talán így sem tudunk eligazodni az egészséges táplálkozás útvesztőiben. Nézzük tehát, mik is pontosan a transz-zsírok, hogyan keletkeznek és károsak-e egészségünkre.

A transz-zsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Az előállítás folyamatát nevezzük hidrogenizációnak. Ennek során a folyékony növényi olajokhoz hidrogénatomokat adnak, s így azok szilárd zsírokká, transz-zsírokká alakulnak. Gondoljunk csak a margarinra.

Mivel a hidrogenizáció által nő az adott termék eltarthatósági ideje és segíti aromájának megőrzését, ezért a növényi zsiradékok, a margarin, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chips-ek, salátaöntetek, sültek és más készételek készítése is transz-zsírok használatával történik.

A transz-zsírok természetes körülmények közt kis mennyiségben megtalálhatóak a marha, disznó, bárány húsokban, vajban és a tejben. Azonban a legtöbb transz-zsír a mesterségesen, hidrogenizáció útján előállított fajtából jut szervezetünkbe.

Mint már korábban említettük, a transz-zsírok térnyerése a koleszterin, az állati eredetű zsírok elleni küzdelem kapcsán terjedt el. Az állati eredetű zsírok az artériákra károsak, azok beszűkülését okozzák. Megtalálhatóak különböző húsokban és a vajban is, mely tejzsírt tartalmaz. Azonban a gyártók is hamar felfedezték, hogy a transz-zsírokkal előállított termékek jóval tovább eltarthatók, mint vajjal készült társaik. Ennek eredményeképpen napjainkban az áruházak polcain található élelmiszerek 40 százaléka transz-zsír felhasználásával készült.

Az állati zsírok üldöztetése az ’90-es években látszott oldódni, amikor is kísérletek támasztották alá, hogy a transz-zsírok sem kevésbé ártalmatlanok, mint állati eredetű társaik. A szervezetbe jutva a természetes állapotában folyékony növényi olajok hatása ugyanis szilárd halmazállapotban, vagyis transz-zsírként a vajjal azonos.

Megdöbbentő módon a transz-zsírok az állati, vagy telített zsírokhoz hasonlóan szintén hozzájárulnak az artériák beszűküléséhez. Az elzáródott artériák olyan súlyos betegségeket idézhetnek elő, mint a szívinfarktus, vagy a stroke.

Működésüket tekintve a transz-zsírok megemelik a szervezetben lévő LDL, vagyis káros koleszterin szintet, mely az artériák falán megjelenő zsíros lerakódások képződésében játszik szerepet. Minden kísérleti, vizsgálati eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy a transz-zsírok kitartóan, nagy mennyiségben képesek az LDL koleszterin szint emelésére.

Kísérletek során 50 százalékkal nőtt a transz-zsírokat fogyasztó csoport tagjainál a szívbetegségek kockázata.

Más kutatások feltételezik, hogy a transz-zsírok nem csak az LDL szintet, de más, az artériák elzáródásában fontos szerepet játszó anyagok szintjét is emelik a szervezetben. Ezek a lipoprotein és trigliceridek.

A bostoni Harvard School of Public Health által végzett felmérések szerint a transz-zsírok nagymértékben hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához is. Állításuk szerint a transz-zsírok többszörösen telítetlen zsírokkal történő kiváltása, mintegy 40 százalékkal csökkentené a cukorbetegség megjelenésének kockázatát.

Annak ellenére, hogy az FDA immár kötelezően előírja a termékekben található transz-zsírok mennyiségének feltüntetését, ajánlott napi mennyiséget nem állapít meg. Egyenlőre senki sem tudja biztosan, mi az a pontos mennyiség, amennyit biztonságosan elfogyaszthatunk. Remélhetőleg a közeljövőben végzett kutatások választ adnak majd erre a kérdésre is.

A kérdés továbbra is természetesen, hogy mit fogyasszunk, mely termékeket tehetjük bátran a családi asztalra. Valamelyest támpontot adhat a vizsgálat, mely során fény derült arra, hogy míg a transz-zsírok a szervezetben csupán a káros, LDL koleszterin szintet emelik, addig a telített zsírok a jótékony HDL koleszterin szintet is. A transz-zsírok csökkentik a HDL szintet. A válasz azonban továbbra sem egyértelmű, mivel felmérések szerint jóval több telített zsírsavat fogyasztunk, mint transz-zsírsavat. Így a kettő káros hatása gyakorlatilag kiegészítve érvényesül.

Lassan világossá válik tehát, hogy egyformán kell törekednünk mind a transz-zsírok és mind a telített zsírok minimális fogyasztására. Helyettük válasszunk inkább telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó termékeket. A különböző zsírok ellen folytatott küzdelemben az emberek többsége nem vette ugyanis észre, hogy a probléma inkább a bevitt, a szükségesnél jóval magasabb kalória fogyasztásával van. Ügyeljünk tehát a szükséges energiabevitel fedezésére, felesleges kalóriákkal azonban biztosan, a zsíroktól függetlenül is ártunk szervezetünknek.

www.allergiakozpont.hu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# magas koleszterinszint # szívbetegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés