Ezeket látta már?

Valóban van összefüggés a vitaminfogyasztás és az elhízás között?

vitamin fogyás diéta elhízás testtömeg szív-érrendszer rák étrend-kiegészítő

Vizsgálatok igazolják, hogy az elhízottaknál az átlagosnál alacsonyabb a szervezet D-vitamin-szintje.

Sokan azért tartanak a vitaminos készítmények szedésétől, mert az gondolják, attól felszednek pár fölös kilót. Ez egy tévhit, és egyre több vizsgálat eredményei cáfolják ezt a hibás elképzelést.

Ugyanis azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen vitaminos étrend-kiegészítőket fogyasztanak, alacsonyabb a testtömeg és a testzsír-tartalom, mint azoknál, akik nem, fizikai aktivitástól és diétától függetlenül. Ez jellemző a nőknél is, de náluk még azt is megállapították, hogy a vitaminokat szedők körében kisebb az étvágy, mint a vitaminokat nem szedők körében.

Az elhízottak általában D-vitamin-hiányosak

Számos vizsgálat hívta fel a figyelmet arra, hogy az elhízottaknál az átlagosnál alacsonyabb a szervezet D-vitamin-szintje, ez arra enged következtetni, hogy az elégtelen mennyiségben bevitt mennyiség és a plusz kilók között kapcsolat állhat fenn. Nincs arra garancia, hogy a D-vitamin-bevitel fokozása fogyást idézne elő, de a D-vitamin-háztartás problémái és a testtömegkontroll zavara összefüggnek egymással.

A hal, a tojás és a tejtermékek a legjobb D-vitamin-források. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésben áll olyan krónikus betegségekkel, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, ezért ezeknek az élelmiszereknek a túl szigorú korlátozását mindenképpen érdemes átgondolni.

A D-vitamin megőrzi csontjait erősségét, véd a rák ellen, de néhány "egészséges” étrend D-vitamin-hiányt okozhat.

Paleo

Ez az étkezés az ősi paleolit táplálkozás szokásaira épül, ami zöldségekből, gyümölcsökből, diófélékből, magvakból, húsból, halból és tojásból áll, de nem fogyaszt tejterméket és gabonát. A D-vitaminnal dúsított tejtermékek megvonása miatt csökkenhet a szervezet számára ez a fontos vitamin a szervezetben. Ha paleolit étkezésre áll át, akkor növelje az állati eredetű tej alternatíváinak fogyasztását, például mandulatejjel, de fogyasszon minél több halat (lazacot, tonhalat, pisztrángot stb.), és pótolja a D-vitamint étrend-kiegészítő formájában.

Keto diéta

A keto diéta célja, hogy rákényszerítse a szervezetet, zsírt égessen, amit alakítson át energiává. Ezt pedig úgy éri el, hogy étkezés kb. 70 százalékát zsírból kell bevinni, és csak körülbelül 5-10 százalékot szénhidrátból, a maradék 20-25 százalék pedig a tiszta fehérje.

Mivel a hagyományos tehén tejnek legtöbbször magas a cukor és szénhidrát tartalma, ezért az nem javasolt ennél az étrendnél, de több alternatíva is van a helyettesítésére. Ilyen például a kókusztej és a kendertej. Ezeken kívül pedig mértékletességgel fogyasztható mandulatej, kesudió és szója tej. Ennél a diétánál is fontos a D-vitamin pótlása és például az olajos halak, tojás fogyasztásával.

A vitaminok fekete báránya a B-vitamin

Ha hízásról van szó, akkor a vitaminok közül a legtöbb vád a B-vitaminokat éri. Vizsgálatok viszont cáfolják, hogy a túlsúlyos és elhízott férfiak és nők körében a B6- és B12-vitaminos készítmények használata a súlygyarapodás alacsonyabb mértékével mutat kapcsolatot. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő testtömeg fenntartásához megfelelő vitamin-ellátottság is szükséges. A szélsőségek, köztük a vitaminbeviteli korlátozások, hiányállapotokhoz vezethetnek és hízást okozhatnak.

Talán meglepő, de a B6-vitamin kapcsán a fogyás támogatását alátámasztó bizonyítékok állnak rendelkezésre. Vizsgálatok alapján a B6-vitamin hatásos lehet a testtömegindex (BMI) csökkentésében, illetve az elhízással összefüggő testösszetétel (pl. testzsírtartalom) javításában.

A vitaminok fogyasztását az elhízástól tartva nem szabad korlátozni - legyen szó akár vitaminokban dús ételekről, akár a vitaminhiány rendezését szolgáló vitaminos készítményekről.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért hízunk egészségesebb élelmiszerek mellett is?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitaminhiány

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához