Ezeket látta már?

Vízfogyasztás és IBS: így segíthet a megfelelő hidratáció

vízfogyasztás vízivás IBS hidratáció folyadék

Az irritábilis bél szindrómára nincs ismert gyógymód, de a tünetek kezelésére és megelőzésére számos lehetőség van.

Ezek közé tartozhat az étrend megváltoztatása, a rendszeres testmozgás, a stressz kezelése, a probiotikumok szedése és a bőséges folyadékpótlás.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy emésztőrendszeri rendellenesség, amelyet hasi fájdalom és diszkomfort érzés, valamint a székletürítés zavara jellemez.

1. A víz segít a puffadás és a székrekedés leküzdésében

A víz segít a puffadás ellen. A rostok, különösen az oldhatatlan rostok, a székletet tömörebbé teszik, a vízbevitel növelése azonban megkönnyíti a székletürítést.

2. A víz segít az idegrendszer szabályozásában

A víz segít a tápanyagok és az oxigén továbbításában az egész szervezetben. Tehát ha nem iszik elegendő mennyiségű vizet, a szervezete nem lesz képes a működéshez szükséges optimális mennyiségű tápanyaghoz jutni.

3. A víz segít testünk hűtésében

Ha elegendő vizet iszunk, szervezetünk képes lesz csökkenteni a gyulladásból eredő fájdalmat a bélben, mivel a víz segíti a sejtekben zajló hőmérséklet-változásokat kezelni.

4. A víz segíti agyunkat és az érzelmeink szabályozását

Ha naponta 2-3 liter vizet iszunk, fokozza az agy és a memória teljesítményét, illetve segít a fáradtságérzet és a hangulatromlás megelőzésében.

Ezek a tippek segítik a rendszeres vízivást

  1. Kezdje a napot egy pohár vízzel! Testünk kiszárad az alvás során, a reggeli vízivás segít beindítani az emésztést és felpörgetni az anyagcserét.
  2. Tegyen a vízbe gyümölcsdarabokat! Ha már unja a sima vizet, színesítse gyümölcsökkel. Tegyen például epret, málnát, citromot vagy narancsot egy kancsóba és ezt kortyolja a nap folyamán. Ha még frissítőbb ízt szeretne, tegyen bele mentát is (a menta, különösen a borsmenta segíti az emésztést).
  3. Állítson be figyelmeztetést! Eleinte furcsának tűnhet, de sokat segít a rendszeresség kialakításában. Állítson be a telefonján bizonyos időközönként emlékeztetőt, hogy igyon meg egy pohár vizet. Így könnyen elérheti a megfelelő folyadékbevitelt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen komoly betegségekhez vezet, ha megbomlik a bélflóra egyensúlya!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

IBS

Forrás: bold.health
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához