Ezeket látta már?

Mennyi a túl sok vagy túl kevés D-vitamin? Ilyen következménnyekel járhat, ha rosszul szedi

túl sok vagy kevés D-vitamin következménnye termékenység

Az ősz és a tél a vitaminellátottság szempontjából kritikus időszakok.

Ennek oka természetesen az, hogy sokkal kevesebb a friss, háztáji gyümölcs és zöldség, melyek tápanyagtartalma jobb, mint a nagyüzemben termelt, bármikor elérhető társaiké. De egy különösen fontos vitamin esetében is kritikus lehet ez az időszak amiatt, hogy egyre több ruhát húzunk magunkra, és egyre kevesebb időt töltünk a szabadban. Ez pedig nagyon gyakran vezet D-vitamin-hiányhoz, így ezt az anyagot mindenképpen érdemes pótolni, de csak óvatosan, hiszen komoly gondokat is okozhat! A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A D-vitamin és a férfiak termékenysége

Tudjuk, hogy ez az anyag sokkal inkább egy hormon, nem pedig vitamin, ahogyan azzal is tisztában vagyunk, hogy számtalan módon szól bele a szervezet működésébe. Ezek ismeretében pedig elkeserítő tény, hogy hazánkban az emberek zöme D-vitamin hiánnyal küszködik még a nyári időszakban is, a téli, kevesebb napfénnyel és több ruhával járó időszakról már nem is beszélve.

A D-vitamint a testünk képes megtermelni, ezt az anyagot csak igen kis mennyiségben visszük be kívülről természetes körülmények között. A termelés léptéke azonban számtalan részlettől függ, ezek között a legfontosabb a napsütés intenzitása és a napon eltöltött idő. A D-vitamin termeléséhez ugyanis napfényre van szükség. A nyári nap erősebb, nagyobb mennyiségben képes általa a termelésre a test. Az őszi, téli napsütés bár melengető, kellemes, de a D-vitamin termelését csak lényegesen kisebb mértékig képes előidézni.

Ez pedig gond, mivel mostanra nagyon sok tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin hatása a férfi termékenységre sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk. Hiányában ugyanis jelentősen romlik a spermiumok minősége, mely sajnos növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai rendellenességek megjelenésének kockázatát - mondja Ratkó Tünde.

D-vitamin pótlása: mire érdemes figyelni?

Szerencsére ez egy jól körüljárt téma, így mára nagyon sokan igyekeznek vitaminkészítménnyel pótolni a D-vitamin hiányát. Ezt érdemes komplex, sok összetevős termékkel megoldani, hiszen a D-vitamin hasznosulásában szerepet játszik a magnézium, a kalcium, a B-vitaminok és sok más anyag is. Ezen felül arra is érdemes figyelni, hogy D3 formában vigyük be az anyagot, hiszen így hasznosulása sokkal jobb lehet – sok más anyag esetében a hasznosulás növelésére érdemes a -citrát és -glükonát kötési formákat keresni, hiszen így a felszívódás akár 80%-kal is javul.

A kifejezetten férfiaknak szánt készítmények ráadásul úgy vannak kalibrálva, hogy az erősebbik nem szervezetének igényeit vegyék figyelembe, így ezek hatékonysága jobb lehet. Ugyanakkor a D-vitamin sem korlátlanul, veszélyek nélkül alkalmazható anyag!

Mi történik, ha túl sok a D-vitamin?

A D-vitamin esetében számolni kell azzal a ténnyel is, hogy ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor bizony sokat képes ártani is. A túladagolása nem olyan egyszerű, de ez a tény, illetve annak ismerete, hogy lakosság zöme D-vitamin hiányos sokakat sarkall arra, hogy lényegesen nagyobb dózisban vigyék be ezt az anyagot, mint azt szabadna. Ez különösen akkor igaz, mikor a férfiak családot szeretnének alapítani, és a gyors spermakép-javulás érdekében nagyon nagy dózisban viszik be a D-vitamint is a szervezetbe.

Mostanra több kutatás is igazolta, hogy mind az alacsony (<50 nmol/L), mind pedig a túlságosan magas (> 125 nmol/L) D-vitamin koncentráció rontja a spermiumok minőségét, és sajnos negatívan hat azok mennyiségére is. A D-vitamin pótlása esetében (ahogyan az E-vitamin, a K- illetve az A-vitamin esetében is) mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy zsíroldékony anyagról van szó, azaz túladagolása nagyon is lehetséges, és sokkal egyszerűbb, mint a vízoldékony vitaminok esetében, ahol a túladagolást “kivitelezni” nehéz, mivel a felesleg a vizelettel kiürül.

A D-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A jelenlegi ajánlások szerint felnőtteknek a D-vitamin napi ajánlott bevitele 2000 NE októbertől márciusig. Fertőző betegségek, menopauza és csontritkulás esetén ezt ajánlott megemelni 4000 NE-re.

Ez a legjobb D-vitamin forrás

A nap UV-B-sugárzása biztosítja a megfelelő mennyiségű D3-vitamin termelődését a bőrben. Élelmiszerekből csak kisebb mennyiségek vihetők be.

A természetes D-vitamin legjobb forrásai:

  • tőkehalolaj,
  • lazac,
  • tonhal,
  • szardínia,
  • marhamáj,
  • tojássárgája.

Az ajánlások szerint Magyarországon októbertől márciusig naponta plusz 2000 NE szedése javasolt. (A D3 forma felszívódása hatékonyabb, mint a D2-é.)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem túlzás: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

D-vitamin

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához