Ezeket látta már?

Mi a különbség a veszettség és az álveszettség között? Így ismerheti fel

veszettség álveszettség sertéshús etetés vaddisznóhús

Az álveszettséget és a veszettséget el kell különítenünk egymástól.

A veszettséget rhabdovírus okozza, az álveszettséget herpeszvírus. A két betegség terjedése is különbözik:

  • a veszettség harapás, marás útján;
  • az álveszettség nyers sertéshús fogyasztásával (etetésével) terjed.

A veszettség emberre veszélyes, míg az álveszettség nem. A két betegség elnevezése azért hasonlít egymásra, mert hasonló tünetekkel járnak. Az álveszettséget Aujeszky-betegségnek is nevezik, Aujeszky Aladár, egy magyar mikrobiológus különítette el a veszettségtől. Az álveszettség vírusa az idegpályák mentén jut el az agyvelőbe, nyers sertéshús vagy patkányhús fogyasztásával.

Hogyan fertőződhet meg kedvencünk az álveszettség vírusával?

A kutyák és macskák megfertőződhetnek a vírust hordozó sertésekkel való közvetlen érintkezés útján. Vadászkutyák például a vaddisznókkal történő találkozások és esetleges verekedések alkalmával.

Melyek az álveszettség tünetei?

A 2-4 napos lappangási idő után az első tünetek általában hirtelen bekövetkező bágyadtsággal kezdődnek, majd az állatok a következő klinikai tüneteket mutatják:

  • nyugtalanná válnak
  • izgatottak, ingerlékenyek lesznek
  • ijedt lesz a tekintetük
  • fokozott bőrérzékenység figyelhető meg.

A betegségben szenvedő kutyák vakaródznak, dörzsölik testüket. A túlzott érzékenység okozta fájdalom miatt a viszketegség addig fokozódik, hogy a kutya bőr és izom darabokat harap ki magából, súlyos esetben öncsonkítások is gyakori jelenségek az Aujeszky betegségben szenvedő kutyáknál. A klinikai tünetek a betegség előrehaladtával fokozódnak, végül bénulásos tünetek között az állat egy-két napon belül elhullik.

Megelőzés és gyógykezelés

A megelőzés a legfontosabb, ugyanis gyógykezelésre nincs lehetőség. A megelőzés legfontosabb eleme, hogy kerülni kell a nyers sertés, vaddisznó hús vagy szervek fogyasztását, ezzel való etetést, valamint lehetőség szerint a vadászkutyákat meg kell óvni a vaddisznókkal történő verekedésektől. Erdei séták alkalmával kedvtelésből tartott kutyáinkkal is kerüljük annak a lehetőségét, hogy elhullott vaddisznóval vagy a vadászat után hátrahagyott zsigerekkel kerüljön kapcsolatba. Jó megoldás erre, ha kutyánkat az erőben is pórázon sétáltatjuk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit egyen a kutyám? 3+1 tipp az állatorvostól

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás:

Dr. Jakab Csaba Szilágyi Judit Dr. Thuróczy Julianna Temesfői Viktória Dr. Fekete Sándorgyörgy Dr. Deim Zoltán: Kutyaegészségtan - Kutyák táplálása, szaporodása és betegségei

Forrás: Kutyaegészségtan
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához