Vészhelyzetre készülnek: pánikvásárlásba kezdtek a kínai szupermarketekben

kína, pánikvásárlás, élelmiszer, szupermarket

A kínai kormány felszólította a családokat, hogy vészhelyzet esetére halmozzák fel az alapvető készleteket. A közlemény háborús felkészülést idéző pánikvásárlást idézett elő.

Kína sürgeti a családokat, hogy halmozzanak fel alapvető készleteket vészhelyzet esetére. A kereskedelmi minisztérium nem indokolta a közleményt, de a folyamatban lévő koronavírusos zárlatok és az élelmiszerkészletek miatti aggodalmak közepette, miután a szokatlanul heves esőzések megkárosították a termést, mondhatni, nem kell különösebben találgatni.

A kereskedelmi minisztérium hétfőn késő este kiadott irányelve aggodalmat keltett a kínai közösségi médiában, hogy azt a Tajvannal szembeni feszültségek fokozódása váltotta ki, míg egyes lapok szerint az emberek azonnal rohantak rizst, étolajat és sót készletezni.

A minisztérium arra kérte a helyi hatóságokat, hogy az ellátási láncok zökkenőmentesen működjenek, az árak pedig stabilak maradjanak. Az állami média később igyekezett eloszlatni az aggodalmakat a pánikszerű vásárlásokról szóló jelentések közepette.

"Amint ez a hír kiderült, az összes idős ember a közelemben megőrült, pánikszerűen vásároltak a szupermarketben" - írta egy felhasználó a kínai Weibo közösségi oldalon.

Itt egy példa az üres polcokra egy kínai szupermarketben:

A Kínai Kommunista Párt által támogatott The Economic Daily című lap arra biztatta olvasóit, hogy ne ijedjenek meg, mondván, hogy a kormány tanácsainak célja az volt, hogy a háztartások felkészüljenek arra az esetre, ha a területükön zárlatot hirdetnének.

A People's Daily című újság szerint az ilyen értesítések nem szokatlanok, de a mostani időpontra olyan problémák miatt került sor, mint a zöldségárak emelkedése és a közelmúltban történt Covid-ügyek.

A helyi média a közelmúltban listákat is közzétett az otthon tárolni ajánlott termékekről, köztük kekszekről és instant tésztákról, vitaminokról, rádiókról és zseblámpákról.

Ez is érdekelheti:

Az élelmiszerárak hagyományosan emelkednek Kínában a tél közeledtével, de a zöldségek ára az elmúlt hetekben a szélsőséges időjárás miatt megugrott.

A kormány általában extra erőfeszítéseket tesz a friss zöldség- és sertéshús-készletek növelésére Kína legfontosabb ünnepe, a holdújév előtt, amely 2022-ben február elejére esik.

Idén azonban ezek az erőfeszítések még sürgetőbbé váltak, miután az október eleji szélsőséges időjárás tönkretette a termést Shandongban - az ország legnagyobb zöldségtermesztő régiójában -, és mivel az ország északnyugatától északkeletéig terjedő COVID-19-es megbetegedések az élelmiszerellátás megzavarásával fenyegetnek.

A múlt héten az uborka, a spenót és a brokkoli ára több mint kétszeresére emelkedett október elejéhez képest. A járvány miatt az élelmiszerbiztonság egyre nagyobb hangsúlyt kap, a kormány élelmiszerbiztonsági törvényt készít, és új erőfeszítéseket tesz az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására. A kereskedelmi minisztérium szerint a helyi hatóságoknak jó előre tárolható zöldségeket kell vásárolniuk, és meg kell erősíteniük a sürgősségi szállítási hálózatokat. Az emberek várakozásainak stabilizálása érdekében időben tájékoztatást kell adni az árakról, valamint az áruk keresletéről és kínálatáról - tette hozzá.

Eközben az ország továbbra is szigorú zárlatokat alkalmaz a koronavírus elleni küzdelemben. Kína azt reméli, hogy a februárban kezdődő téli olimpia előtt eléri a nulla fertőzést. Azt mondják, hogy a természeti katasztrófák, a zöldségárak emelkedése és a közelmúltbeli COVID-19-es megbetegedések miatt egyre nagyobb lehet a valószínűsége a Tajvannal való háború esélyének. Bár az árak az elmúlt napokban mérséklődtek, a közgazdászok a fogyasztói árak jelentős emelkedését várják éves összehasonlításban, öt hónap óta először.

Forrás: ma.hu