Visszatérés a munkahelyre - elhúzódó betegség után

#életmód #munkahelyi stressz
2010.02.03. Módosítva: 2015.11.04.

A Move Europe (Mozdulj Európa) kampány a "Work. In Tune with Life." (Munkahely. Lélekre hangolva) jelmondattal összhangban a munkahelyeken való mentálisegészség-megőrzés, lelkiegészség-fejlesztés fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

Elhúzódó mentális betegség után a munkába állás gyakran igen nehéz. Az EU Bizottság adatai szerint évente mintegy 93 millióra becsülhető azoknak a munkaképes korú embereknek a száma, akik valamilyen mentális egészségi problémától szenvednek. Az újbóli munkába állást megkönnyítheti egy, a cégnél dolgozó megbízható munkatárs, aki ideális esetben tartotta a kapcsolatot a beteg munkavállalóval annak betegsége idején. A normál teljesítmény visszaállítása elősegíthető oly módon, hogy a munkavállaló teherbírásának megfelelően fokozatosan növelik a ledolgozott órák számát.

Ha egy vállalat nem rendelkezik a csökkent munkaképességű munkavállalókat, illetve az újbóli munkába állást támogató programmal, ez nem csak a munkavállalók helyzetét nehezíti meg, hanem azzal a kockázattal is jár, hogy a vállalat számára elvesznek az ilyen alkalmazottak értékes képességei és megszerzett tapasztalatai. Amellett, hogy emiatt rosszabb a munkahelyi légkör, az ebből eredő pénzügyi veszteségek sem elhanyagolhatóak.

A "Move Europe" kampányban részt vevő vállalatok közül jó néhány vezetett be vállalati filozófiájának megfelelően a munkába való visszatérés megkönnyítését célzó programot. Az üzemi tanács tagjaiból és a munkaadó képviselőiből, valamint a fogyatékkal élő munkavállalók képviselőjéből és az üzemorvosból álló integrációs team támogatói hálózatot hozhat létre a hosszas betegség után újra munkába álló alkalmazottak számára.

A European Network for Workplace Health Promotion (Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata) (ENWHP) "Work. In tune with Life. Move Europe" elnevezésű nyolcadik kezdeményezésével a mentális egészség megőrzésének, a lelki egészség fejlesztésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet Európa-szerte. A program keretében 20 ország vezető európai vállalatai objektív értékelésnek vetik alá egészségfejlesztési intézkedéseiket, és saját jó gyakorlatukat modellként kínálják fel az európai vállalatok számára. 2009-ben és 2010-ben a program központi témája a mentális egészség megőrzése.

Forrás: MTI