Ezeket látta már?

Vízben fuldoklót csak az mentsen, akinek gyakorlata van - innen ismeri fel a fuldoklás jeleit

vízből mentés fulladás fuldokló

Egy fuldokló ember kimentése nagyon nehéz feladat.

Csak az próbáljon megmenteni egy fuldokló személyt a vízből, aki biztos úszástudással és megfelelő vízbiztonsággal rendelkezik, illetve megfelelő végzettsége és gyakorlata van ehhez. Egy fuldokló kimentése nagyon nehéz feladat, mert a pánikban lévő személy ösztönösen próbálja menteni az életét, ami miatt kapaszkodik, kapálózik és rugdos, így akár a mentő személy életét is veszélyeztetheti. Ezt mindig tartsuk szem előtt, hogy ne legyen egy bajba jutottból kettő! Ha észreveszünk egy vízben fuldoklót, azonnal értesíteni kell a megfelelő személyzetet (úszómester, ügyeletes orvos, mentők)! Laikus segítőként kötelességünk segíteni, de bizonyos korlátozásokkal. Ha valaki a parton segít, akkor is az általános elsősegélynyújtási szabályokat kell követni: ha a bajba jutott eszméleténél van, az oldalára kell fordítani, ha nincs légzése, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést és értesíteni kell a mentőszolgálatot.

A mentés szabályai

A fuldoklót óvatosan kell megközelíteni, speciális műfogással megragadni és kivonszolni a partra. A légút biztosítását és a befújásos lélegeztetést már a mentés közben el kell kezdeni, ha ezt a képzettségünk és gyakorlatunk lehetővé teszi. Amint a partra vagy a mentő vízi járműre érkezünk, azonnal az elsősegélynyújtás szabályait és az újraélesztés ABC-jét kell alkalmazni. Ha a bajba jutott eszméleténél van, akkor is hívjunk mentőt, mert a fuldoklás után akár órákkal később is kialakulhat olyan hirtelen állapotromlás, amely azonnali kórházi kezelést igényel. A tüdőbe került víz a szervezetbe felszívódva légző rendszeri, keringési és veseproblémákhoz vezethet. Ne becsüljük túl képességeinket, és csak olyan vízbe menjünk, ahol egy esetleges váratlan helyzetet is kezelni tudunk! Gyermekeinkre különösen ügyeljünk, és figyeljünk mások biztonságára is! Ha fuldoklót látunk, azonnal hívjunk segítséget, és csak akkor kezdjük meg a mentést, ha van megfelelő tapasztalatunk!

A fuldoklás gyakran csendes, ellentétben a tévében látott drámai jelenetekkel. Ritkán tudják a fuldoklók segítséget hívni.

Az alábbi jelekből lehet felismerni a fuldoklást

Mindenki látott már filmeket vagy akár humoros rajzokat, melyek a vízbe fulladót kiabáló, kalimpáló áldozatként ábrázolják. A valóságban azonban a fulladás nem jár együtt ilyen látványos "tünetekkel", ez pedig akár azt is befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan kap segítséget valaki, hiszen sokan nem ismerik fel a fulladás jeleit.

Ha valaki fuldoklik, ezek a jelek árulkodnak róla:

  • a fej víz alatt vagy a száj a vízfelszín környékén
  • a fej hátradöntve, nyitott szájjal
  • üres és üveges tekintet, nem képes fókuszálni
  • csukott szemek
  • a haja az arcára vagy a szemébe lóg
  • nem használja a lábait
  • hiperventillál vagy zihál
  • próbál valamelyik irányba úszni, de nem igazán halad semerre
  • próbál a hátára fordulni
  • úgy mozog, mintha egy láthatatlan létrára próbálna felmászni

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Korosztálytól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül bárki vízbe fulladhat, sőt még az sem befolyásoló tényező, hogy tud-e valaki úszni, vagy sem. Sokkal gyakoribb, hogy (természetes vagy mesterséges) édesvízbe fullad bele valaki, mintsem a tengerbe vagy az óceánba. Azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a mélyebb vízben nagyobb a vízbe fulladás esélye.

Természetesen, nagyobb veszélyben vannak az öt éven aluli kisgyermekek vagy azok, akik nem tudnak úszni. Az alkohol és a különböző tudatmódosító szerek is nagymértékben növelhetik a vízbe fulladás rizikóját.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 betegség, ami növelheti a vízbefulladás kockázatát! Erről jó, ha tud

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fuldoklás

Forrás: vizipolgarorseg.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához