A mediterránstílusú étrenden élőknek jobb a hangulatuk

Dietetika
2009. október 08. 09:47
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Ritkábban lesznek depressziósak azok az emberek, akik mediterránstílusú étrenden élnek, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, halat fogyasztanak - közölték megfigyelésüket spanyol kutatók hétfőn. A jelenség oka azonban nem tisztázott.

A kutatók 11 ezer ember étkezési szokásainak tanulmányozása után megállapították, hogy a mediterránstílusú étrendhez legközelebb álló diétán élő emberek kockázata a depresszióra 30 százalékkal kisebb, mint azoké, akik leginkább eltérnek étrendjükben ettől az összeállítástól.

Almudena Sanchez-Villegas és kollégái arra azonban nem tudtak magyarázatot adni, hogy mi okozhatja ezt az eltérést. Feltételezésük szerint az étrend egyes elemei javítják az erek állapotát, csökkentik a gyulladásokat, kijavítják a sejtkárosodásokat; mindez csökkenti a depresszió kialakulásának veszélyét.

Az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány további elemmel bővíti a mediterrán diétának nevezett étrend eddig is ismert egészségügyi előnyeit, amelyek közt szerepel a kisebb kockázat az elhízásra, diabéteszre, asztmára és a rákra.

A spanyol kutatók szerint az étrend optimális, ha inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint telítetteket, kevés benne a hús, ezzel szemben sok hüvelyest, gyümölcsöt, magot, gabonát, zöldséget és halat tartalmaz, valamint mérsékelt alkoholbevitellel jár.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# mediterrán étrend

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk