A só íze...

Dietetika
2010. június 21. 15:57
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Mint az emberek a sót? Az alacsony sótartalmú chipsek teljesen megfelelnek egyesek ízlésének, másoknak viszont ízetlennek tűnnek. A legújabb kutatások szerint ennek oka genetikai eredetű, egy bizonyos szintig ugyanis génjeink határozzák meg ízlésünket.

A legtöbb ember szereti a só ízét. Ugyanakkor egyesek több sót esznek, részben azért, mert jobban szeretik az ízét, mint mások, részben pedig azért, mert a só elfedi az ételek mellékízét - nyilatkozta John Hayes, a Pennsylvania Állami Egyetem élelmiszertudománnyal foglalkozó professzora.

A mostani kutatásban 87, 20 és 40 év közötti önkéntes (45 férfi és 42 nő) vett részt. A résztvevők mind sós ételeket (chipset, sós perecet) fogyasztottak, majd értékelték az ízüket. Léteznek olyan emberek, az úgy nevezett szuper ízlelők, akik a kevéssé sós és keserű ízt is rendkívül intenzívnek érzik, míg mások a kevéssé ízes ételeket íztelennek érzik. A szuper ízlelők képessége nem korlátozódik csupán a keserű és sós ízekre, ők minden ízt intenzívebben éreznek, és a szénsavas italok is jobban hatnak rájuk. Ennek a jelenségnek minden bizonnyal genetikai háttere van - nyilatkozta Hayes professzor, majd hozzátette: Az érdekes azonban az, hogy ezek az emberek hajlamosabbak több sót fogyasztani, ugyanis nemcsak intenzívebben érzik az ízeket, de jobban is szeretik a sós ízt, mint a többi ember.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# diéta

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk