Ezeket látta már?

Brokkolival a rák ellen (kommentárral)

Dietetika
2010. október 29. 11:30
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A brokkoli túlfőzve is véd a ráktól!

A legújabb kutatások szerint a brokkoli fogyasztása abban az esetben is csökkenti a béldaganatok kialakulásának esélyeit, ha a zöldséget túlfőztük.

brokkoli-1-d00000073a75b74ade63e

Forrás: EgészségKalauz


Régóta ismert tény, hogy a brokkoli egy úgy nevezett szuper-élelmiszer, ami segít a daganatos betegségek megelőzésében, de a tudósok eddig úgy gondolták, hogy a túlzott főzés hatására elveszhetnek a zöldség értékes hatóanyagai. A legújabb kutatások szerint azonban a heti háromszori brokkoli fogyasztás még abban az esetben is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ha a zöldségeket túlfőzzük.

A szulforafán jótékony hatásai

A cikkben említett szulforafán, amelyet a brokkoli tartalmaz, egy szerves kénvegyület, többféle gyógyhatást is kifejt, többek között daganatellenes, cukorbetegség-elleni és antibakteriális hatást.

Egyéb káposztafélékben is megtalálható, pl. fejes káposzta, karfiol, kínai brokkoli, valamint a mustárban és tormában is.

A brokkoli fogyasztása hatékonynak látszik a Helicobacter ellen (fekélybetegség), és kimutatták daganatellenes hatását is. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy bizonyos enzimatikus hatás révén (kinon-reduktáz, glutation-transzferáz) növeli a tumorgátló fehérjék képződését.

Próbálták helyileg is alkalmazni, védi a bőrt az UV-károsodás, tehát a bőrrák ellen.

Elképzelhető, hogy gyulladásgátló hatása miatt az érvédelemben is szerephez jut majd, tehát az érelmeszesedés meggátlásában.

(A szerk., forrás wikipedia)

"A szervezet még ilyen formában is képes kivonni a brokkoliból a szulforafánt, ezt az erősen anti-karcinogén anyagot - nyilatkozta Elizabeth Jeffery professzor (Illinois Egyetem), a kutatás vezetője - Szervezetünk az emésztőrendszerben található mikrobák segítségével jut hozzá a brokkoliban található hatóanyagokhoz, és ha képesek lennénk növelni a baktériumok hatékonyságát, akkor a brokkoli daganatellenes hatása is nagyobb lehetne."

A kutatás részletes leírása a Food and Function című szaklapban olvasható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# Daganatos betegségek # diéta # vastagbélrák

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés