Ezeket látta már?

Cukorborsót vegyenek!

Dietetika
2011. március 01. 20:36
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A zöldborsó nem válogat! A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerű termesztése miatt is.

Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó. A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak.

borso-d00000F78815c5adfe7ca

Forrás: Napidoktor


Egyszerre készíthetünk belőle elő- és főételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az időjárások között sem.

A zöldborsónak több fajtáját ismerjük, melyek mindegyike termeszthető az egész ország területén. Nem viseli meg a hideg és vízigénye sem túlzottan nagy, mivel gyökérzete mélyre kúszik.

Tavasszal vetjük el, általában március közepén. A betakarítás időpontjának kiválasztása viszont nehezebb feladat, mivel a szemek érés után gyorsan elkezdenek keményedni, illetve az élősködök is szívesen csemegéznek az édes zöldségből. Többnyire júniusban veszi kezdetét a válogatás a megfelelő hüvelyek között.

A rafinált szemek ugyanilyen játékosak, ha otthon szeretnénk őket megfőzni. Eleinte fokozatosan puhulnak, ám ez után ismét keményedni kezdenek. Ennek megelőzésére mentalevéllel együtt szokás a lobogó vízbe tenni az apró szemeket.

Ha inkább vásároljuk a zöldborsót, a legjobb, ha a héja alapján döntünk.

Az a növény, amelyiknek kemény, hibás vagy kevésbé élénk a színe, semmiképpen ne vigyük haza. Persze megkönnyítheti a dolgunkat, ha eleve héj nélkül vásároljuk, például fagyasztott formában. Érdekesség, hogy a számunkra érett borsó még igazából éretlen. Valójában sárga és száraz, mire eléri a teljes érettséget.

Mi mégis a zöld és zsenge szemeket fogyasztjuk, melyek bővelkednek B1- és B2-vitaminban, illetve karotinban. Fehérjetartalma rendkívül magas, eleinte főleg ezért vált népszerűvé. Mivel sok szénhidrát van benne, az alakjukat félő hölgyek mellőzik étrendjükből, akárcsak a burgonyát. Ennek ellenére nem kell aggódnunk, ha zöldborsóval tömjük tele a pocakunkat, mert a magas kalóriaszámot ellensúlyozza, hogy a zöldség szerfelett egészséges.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés