Ezzel pótolja a búzadarát, ha gluténérzékeny

Dietetika
2021. augusztus 26. 16:00

Hagyományos búzadara helyett főleg 2 alapanyag közül választhat, ha gluténérzékeny.

A rizsdara a gluténérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.

A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a rizsdara készítése során a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, így az értékes összetevők nem vesznek el, íze is a megszokottal teljesen megegyező, állagánál fogva viszont sokoldalúan használható.

Gluténmentes étrend: ekkor érdemes átálni rá, és ekkor nem - kattintson!

Gluténérzékenység: rizsdara vagy kukoricadara?

A kukoricadara jobban elterjedt, az ára is kedvező, azonban sok gluténérzékeny beteg nem fogyasztja szívesen, jellegzetes kukorica íze miatt. Számukra lehet jó választás a rizsdara, mely gluténmentes alapanyag, és kiválóan helyettesíti a hagyományos búzadarát. Jól használható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, esetleg sütemények felhasználásához is, mint a gyümölcsös túrószelet esetében is. A recept érdekessége a hozzáadott útifűmaghéj, mely magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat az emésztésre.

Gyümölcsös túrószelet

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 175 g natúr joghurt
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál rizsdara
  • 5 evőkanál xilit
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db őszibarack
  • 1 fürt szőlő

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a xilitet és fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a széttört túrót, rizsdarát, útifűmaghéjat, joghurtot és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a tetején szépen elrendezzük a vékony szeletekre vágott barackot, vagy más választott gyömölcsöt. 180 C-fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: Allergiaközpont
# gluténérzékeny# gluténérzékenység# rizs# búzadara

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk