Ezeket látta már?

Ez lehetséges? Fogyókúra piros paprikával...

Dietetika
2016. augusztus 10. 13:28
Módosítva: 2016. augusztus 12. 13:40

A paprika csípős ízét adó kapszaicin lehet a jövő fogyasztószere: nem csak a szánkat, hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. Dél-koreai kutatók tanulmányát a Journal of Proteome Research közölte.

A többletsúly főleg zsírszövet formájában rakódik le testünkben. Ez azonban nem egységes anyag: testünkben van fehér és barna zsír. Az elhízás a fehér zsír fölhalmozódását jelenti. A barna zsír viszont hőt termel: mozgás nélküli égetés melegíti az újszülötteket, vagy a téli álmot alvó állatokat.

piros-paprika-d00000B5241bdf9ca87f0

Forrás: MTI


A felnőtt ember testében igen kevés a barna zsír mennyisége. A fehér zsír viszont nem csak tárolja az energiát, hanem szerepet játszik az anyagcsere folyamatok szabályozásában is. Nagy jelentősége volna, ha lehetne befolyásolni a fehér zsír és a barna zsírszövet arányát.

Évekkel korábban voltak vizsgálatok, melyek állatkísérletek alapján azt jelezték, hogy a paprika égető hatóanyaga, a kapszaicin fokozza a zsírsejtek energiafelhasználását. Ez arra utalt, hogy hatására a fehér zsírsejtek anyagcseréje, működése a barna zsírsejtekére emlékeztet.

Dzsong Von Jun koreai kutató és munkacsoportja ezt a kérdést vizsgálta kísérleti patkányokon. A fiatal állatokat három csoportra osztotta. Az első csoportban lévők a szokásos patkánytápot ették. A második csoport tagjai sok zsírt tartalmazó tápot kaptak, valamint ivóvizükben kapszaicint. A harmadik kísérleti csoport a zsírbő étrendet fogyasztotta, de ivóvizükbe nem tettek kapszaicint.

Növekedésük során mindhárom csoportban a patkányok súlya nagyobb lett, de nem egyformán. A kapszaicin a sok zsírt tartalmazó étrend hizlaló hatását átlagosan nyolc százalékkal mérsékelte.

A kísérleti állatok zsírszövetének elemzése arra utalt, hogy a kapszaicin átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. A változások hatására a fehér zsírsejtek mind jobban hasonlítanak a barna zsírsejtekre.

A barna zsírsejtek aktiválásával a fehér zsírsejtekben lévő kalória úgy elégethető, mintha csupán üzemanyag volna. A szervezet így ezt az energiát használja fel és nem csak a cukor égetéséből nyert energiával él.

Kínai kutatók azt is kimutatták, hogy a magas vérnyomású patkányok vérnyomása kapszaicin hatására csökken. Hangsúlyozzák, hogy Kína azon részén, ahol igen sok paprikát használnak, a magas vérnyomás lényegesen ritkább, mint ott, ahol kevesebb paprikát esznek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# általános egészségügyi téma # diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés