Gluténérzékenységet okozhattak a borok: ez az anyag felelős érte

Dietetika
2019. március 21. 12:16

Három év múlva minden valószínűség szerint már nem fogunk találkozni a francia borokban azzal a vegyülettel, ami a tudomány mai állása szerint a gluténérzékenység kialakulásáért felelős.

2022-re teljesen kivezetnék a francia borágazatból a glifozát nevű vegyületet.

Gluténmentes borok

Merész kijelentésnek tűnhet annak fényében, hogy ez a legelterjedtebb szer a növényvédelemben, évente közel 5 milliárd dollárnyi fogy belőle - mégis a francia elnök, Emmanuel Macron bejelentette, hogy glifozát nélküli bortermelő országot fog létrehozni.

Ezt a glifozát nevű vegyületet a borászok előszeretettel használják a szőlőtőkék tövénél. Mivel ezzel az anyaggal kezelik, kimutathatóvá válik a borból is. Tehát míg valaki nem fogyasztja el magát a gyümölcsöt, később alkohol formájában is bekerülhet a szervezetébe.

Nem is gondolná, mi mindenre lehet használni a bort - kattintson tovább!

Franciaország független borászainak 40 százaléka már minősítetten organikus vagy fenntartható módon gazdálkodik, további 40 százalékuk pedig szeretné ugyanezt elérni - jelent meg a vinoport oldalán.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: vinoport
# bor# gluténérzékenység# glifozát# francia# szőlőtermelés# gyümölcs

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk