Ezeket látta már?

Halolaj-fogyasztással az Alzheimer-kór ellen!

Dietetika
2011. december 05. 09:40
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A lazac, pisztráng és más olajos halak fogyasztása jelentős mértékben javíthatja a memóriát. Egy új tanulmány szerint a halakban és a tengeri ételekben előforduló egyik zsírsav 15 százalékkal is fokozhatja a memória működését.

Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói Welma Stonehouse professzor vezetésével 176 egészséges felnőttnek adtak hat hónapig DHA tartalmú étrendkiegészítőt. Ez az omega-3 zsírsav főleg a lazacban, a makrélában, a szardíniában, a pisztrángban, a garnélarákban és a kagylókban fordul elő. A kísérleti időszakban mérték a résztvevők memóriáját és kognitív működését, és az eredményeket egy placebót fogyasztó csoportéval hasonlították össze. A kezelés után az omega-3 zsírsavat fogyasztókban a memória, a munkamemória, továbbá a munkamemória sebessége is jelentős javulást mutatott.

lazac-d00000C1952fb69cb7ae3

Forrás: Medipress


A kutatók úgy vélik, hogy a DHA lehet az egyik kulcsa az Alzheimer-kór megelőzésének. A demencia egyik leggyakoribb formájának számító betegséget a mentális képességek leromlása jellemzi. Stonehouse professzor elmondta, ez az első olyan nagyszabású kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a DHA-ban gazdag étrend fiatal, egészséges felnőttekben valóban javítja a memóriaműködés bizonyos területeit.

"A DHA-ban gazdag halolaj által befolyásolt kognitív funkciók, különösen a memória és a munkamemória a legjelentősebb agyi funkciók közé tartoznak számos hétköznapi tevékenységünk, például a munka, az autóvezetés, a bevásárlás, a tanulás, a sportolás stb. szempontjából. Az agy egészségének megőrzése és az agyműködés optimális kapacitásának fenntartása ugyanolyan fontos, mint fizikai egészségünk és jólétünk megőrzése" – állítja a professzor.

A DHA a legnagyobb koncentrációban előforduló zsír az emberi agyban, és köztudottan kulcsszerepet játszik az agy struktúrájában és működésében. Mivel azonban a szervezet képtelen hatékonyan előállítani ezt a zsírt, csak az étrendünk útján pótolhatjuk. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlása szerint az egészséges étrendnek legalább két adag halat kell tartalmaznia hetente, és ebből az egyiknek olajos halnak kell lennie.

Mi a DHA?

A cikkben szereplő DHA megfejtése: dokozahexaénsav (docosahexaenoic acid), egy omega-3-zsírsav származék, az emberi agy és retina egyik alapvető alkotóeleme. A hidegvízű tengerek halai igen gazdagak DHA-ban.

Memóriára gyakorolt hatással kapcsolatos klinikai eredmények:

2010-ben történt vizsgálat 485 személyen, akik 55 évnél idősebb, enyhén memóriakárosodott egyének voltak. A vizsgálat eredményei szerint az algából származó DHA adása emelte a pulzust, javította a memóriát és a tanulási teljesítményt. Várható, hogy ebben a kor- (és beteg-)csoportban a magasabb DHA szint a mentális flexibilitást javítja, növeli a munkamemóriát - tehát áttételesen alkalmas lehet Alzheimeres tünetek mérséklésére is .

forrás: wikipedia

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# Alzheimer-kór # diéta # idegrendszeri betegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés