Ezeket látta már?

Kölessel az egészségünkért

Dietetika
2016. november 15. 12:08
Módosítva: 2016. november 15. 12:08
millet-grains_0

Az európai ember számára a köles lekerült a bevásárlólistáról. Ideje, hogy meggyőződjünk róla, miért kell fogyasztani!

A köles a gabonafélék családjába tartozó, hosszú évszázadok óta ismert táplálékunk. Számos feljegyzésben szerepel és több népi babona tesz említést róla. Ennek ellenére mostanra feledésbe merült és kikerült a konyhánkból. Helyét a kenyérgabonák vették át. A köles, akárcsak a zab, inkább a háziállataink táplálékává vált. Ezt pedig nem hagyhatjuk annyiban!

koles-etel-d00000DE52a1f689e8b3b

Forrás: EgészségKalauz


Köles körül

A köles különösen értékes, mivel ez az egyetlen teljes kiőrlésű, lúgos kémhatású gabonánk. Egyszerre ajánlott a legyengült -, illetve a fejlődő szervezet számára, mivel immunerősítő hatása van. Többek között gazdag vasban, magnéziumban és cinkben.Kölest a kölöknek! Emellett fontos kovasav forrás, mely építő és támasztó funkciókat lát el a testben, ezért e nélkül egyetlen szervezet sem lenne képes működni. Szükség van rá a kötőszövetek szilárdságához. A kovasav varázsolja simává a bőrt, illetve ez teszi fénylővé a hajszálakat. A testünk tehát sugározni fogja egészséges életmódunkat, melyhez nem kell mást tennünk, csupán elegendő kölest ennünk.

Szépít kívül, belül

Főleg a fejlődő szervezet és kismamák számára ajánlott, de akkor járunk a legjobban, ha a család apraja-nagyja fogyasztja. Mivel vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért széppé varázsolja a bőrünket, erősíti a hajszálakat és a körmöket, illetve fluor tartalma miatt védi a fogakat. Szilícium tartalmának köszönhetően a szervezet ellenállóképességét fokozza, amely jót tesz a szemnek és érfalnak egyaránt.Kölest a kölöknek! A kölesben gazdag étrend másik jelentőség a gyulladáscsökkentés. Szabályozza az anyagcsere folyamatokat és a vércukor szintet. Közkedvelt máj- és cukorbetegek számára. Ráadásul a méregtelenítő kúrák során is ajánlott a köles, mivel segíti a káros anyagok kijutását a szervezetből. Mivel zsírtartalma szintén magas, ezért gyorsan avasodik. Tehát mindig kisebb mennyiségben vásároljuk, és hamar készítsük el.

A köles a konyhába való

A legfontosabb tudnivaló, ha kölesből szeretnénk elkészíteni a napi menüt, hogy mindig alaposan mossuk és főzzük meg, mielőtt felhasználjuk. Hamar megfő, viszont nagyon sok folyadékot képes magába szívni, ezért bő vízmennyiséget használjunk. A köles kásának kiváló, de készíthetünk belőle gyümölcsös desszerteket, pudingokat egyaránt. Persze süthetünk belőle palacsintát, vagy akár kenyeret is. Felhasználása rendkívül változatos, finom íze mellett pedig a szervezet számára is hasznos, tehát vegyük és együk a kölest!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés