Ezeket látta már?

Növényi táplálékkal a női gyomorrák-kockázat ellen

Dietetika
2012. október 31. 11:26
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A növényi eredetű élelmiszerekben megtalálható flavonoidok fogyasztása kapcsolatban lehet nőknél a gyomorrák alacsonyabb kockázatával - állapították meg spanyol kutatók egy félmillió ember követésével zajló európai tanulmány adatait elemezve.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények a férfiak esetében nem mutatták ki a flavonoidok kockázatcsökkentő hatását a gyomorráknál. A nők esetében viszont azoknál, akik a legtöbb flavonoidot vették magukhoz csupán fele akkora valószínűséggel fejlődött ki ez a tumortípus azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztották a növényi élelmiszerekből.

sokzoldseg-d0000005876f917557180

Forrás: EgészségKalauz


Mint Raul Zamora-Ros kutatásvezető, a spanyolországi Katalán Onkológiai Intézet munkatársa emlékeztetett rá, a flavonoidok bőségesen jelen vannak a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban és hüvelyesekben, valamint az ezekből készült élelmiszerekben, így a kakaóban, a borban és a teában is. Ez az étrend - ha kevés vörös- és feldolgozott hús fogyasztásával társul - csökkentheti a gyomorrák kockázatát - tette hozzá.

A tanulmány ugyanakkor nem állítja, hogy a flavonoidok önmagukban képesek megvédeni az embereket a gyomorrák ellen, mert annak kialakulásában más tényezők, köztük a dohányzás,az alkoholfogyasztás, az elhízás is szerepet játszanak.

Zamora-Ros és munkatársai egy nagyszabású, tíz európai országban, félmillió ember követésével zajló tanulmány adatait elemezték. A tizenegy éve folyó követéses vizsgálat résztvevői 35 és 70 év között voltak az induláskor. Az eltelt idő alatt 683 embernél diagnosztizáltak gyomorrákot, akik közül 288 nő volt.

A kutatók elemezték, hogy az egyes résztvevők étrendje mennyi flavonoidot tartalmaz, ez alapján osztották csoportokra őket. Azoknál a nőknél, akik naponta legalább 580 milligramm flavonoidot vettek magukhoz élelmükkel, 51 százalékkal kisebb volt a gyomorrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik napi 200 milligramm flavonoidnál kevesebbet fogyasztottak el. A férfiaknál hasonló összefüggést nem sikerült kimutatni, ennek okát a kutatók abban látják, hogy körükben gyakoribb volt a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve hormonális okok is állhatnak a különbség hátterében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# Daganatos betegségek # diéta # életmód # Természetes gyógymódok

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés