Ezeket látta már?

Zöld tea – csodaszer vagy csak kellemes ital?

Dietetika
2016. március 19. 13:41
Módosítva: 2016. március 19. 13:41

Keleten igen nagy hagyományokkal bír a zöld tea fogyasztása, a Camelia sinensis teafajtából készült ital számos keleti kultúrában alapvető, Kínán, Japánon, Dél-Koreán át egészen a közép-ázsiai országokig. Számos jótékony gyógyhatást is tulajdonítanak neki, ismerkedjünk meg vele közelebbről…

A globalizációnak köszönhetően a zöld tea is, mint annyi más tradicionális keleti termék robbanásszerűen árasztotta el a nyugatot, ahol a fekete tea fogyasztása számított sokévszázados hagyománynak. Megkezdődtek – a népgyógyászati tapasztalatok alapján – a gyógyhatásokra irányuló orvosi kutatások is.

zoldtea-2-d00000C08bbcc91687788

Forrás: Napidoktor


Kína, Japán, Vietnam és Indonézia a legnagyobb zöld tea-exportőrök a világon, 2006-os adatok szerint 970.000 tonna (!) zöld teából mintegy 260.000 tonnát exportáltak a világ minden részébe...

Mi van a zöld teában?

Számos ismert vegyületcsalád képviselteti magát, a polifenolok (benne a katechinek), karotinoidok, tokoferol (tehát vitaminok), C-vitamin, és nyomelemek: króm, mangán, szelén és cink. Erősebb antioxidáns hatású a fekete teaféléknél.

E vegyületek közül legnagyobb (orvosi) érdeklődés a katechinek, itt pontosan az epikatechin-gallát (EGCG) felé fordult.

Gyógyhatások – és orvosi kutatás a zöld teával

Folytak természetesen állatkísérletek is, melyekben egyes szív- vesebetegségek, és daganatos betegségek ellen mutatott hatást, emberen ezek nem mindig igazolódtak.

Ami jelenleg elfogadhatónak látszik humán vizsgálatokban is:

  • növeli a zsírok oxidációjának (bontásának) sebességét
  • javítja az inzulinérzékenységet és glukóztoleranciát
  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti az összkoleszterint
  • neuroprotektív (idegsejtvédő) hatással bír
  • baktériumölő sajátságú

Tehát alkalmas lehet ezek szerint testsúlycsökkentésre, 2-es típusú cukorbetegségben mint kiegészítő kezelés, hasonlóképpen magas vérnyomás esetén, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, és egyes idegrendszeri betegségek – korai fázisában – hasznos lehet (pl. Parkinson-kór),. Baktériumellenes hatása a szájhigiéniában régóta alkalmazott, közismert.

Teakészítés zöld teából

100 ml vízhez kb. 2 g tealevél szükséges, természetesen ez függ a zöld tea fajtától, nemesítéstől, szárítástól stb.

60-87°C fok között jó (70-80°C között optimális) a forrázás, melynek legrövidebb ideje 30 másodperc. Értelemszerű, hogy a nemesebb és hatóanyagban gazdagabb fajtákat nem kell tovább, és magasabb hőn forrázni.

A legjobb fajták 2-3x is forrázhatóak. Szokásos eljárás a tealeveleket a forrázó csészében/szűrőben hagyni, majd ismét ráönteni a forró vizet, teafogyasztás közben is.

(forrás: wikipedia, Gyógyító növények, Gyógynövény-enciklopédia)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Cukorbetegség # életmód # fogyasztószer # Idegrendszeri betegségek # szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés