Ezeket látta már?

Zsiradékok a konyhában

Dietetika
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2016. május 10. 21:05

A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezője igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük előnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek.

Zsiradékok a konyhában

A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezője igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük előnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek.

- Az állati eredetű zsiradékok tudvalevően jelentős mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek - ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellően egészséges - évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. Ám az állati eredetű zsiradékok között is vannak különbségek: a halakban, különösen a tengeri halakban található többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet töltenek be testünk működésében - állítja Tihanyi András dietetikus.

lazacfile-d0000004467e18dd70286

Forrás: EgészségKalauz


Például kiderült, hogy a halolaj szakember által felügyelt alkalmazása esetenként akár a fájdalomcsillapítókat is kiválthatja. Egyes felmérések azt igazolják, hogy a halolajban található zsírsavak gátolhatják a gyulladásos folyamatokat és mérsékelhetik a fájdalmat. Érdekes az a kutatás is, amely rámutatott arra, hogy a megfelelő zsírsavbevitel és vitamin-, ásványianyag-ellátottság mérsékelheti az agressziót, így az erőszakos cselekmények gyakoriságát is csökkentheti.

A transzzsírsavak nagy része hidrogénezés (olyan eljárás, amellyel a növényi olajok jelentős része alkalmassá válik a hőkezelés tartós elviselésére) során keletkezik. Kisebb mennyiségben képződik az olajokban történő sütés során, s bizonyos típusa megtalálható a kérődző állatok (szarvasmarha, juh, kecske) tejében és húsában is. Kutatások bizonyították, hogy napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ráadásul nem elég, hogy növeli a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, még csökkenti is a jó (HDL) koleszterinszintet. Előfordulhat gyorséttermi zsiradékban sütött ételekben, nagy zsírtartalmú édesipari termékekben, bizonyos margarinokban, levesporokban, por alakú mártásokban, szószokban és vajízű pattogatott kukoricában. Érdemes ezeknek a termékeknek a fogyasztását csökkenteni.

Györki Niké dietetikus azt javasolja, hogy részesítsük előnyben a zsírmentes vagy kevés olajat igénylő ételkészítési eljárásokat, mint a grillezést, az alufóliában, sütőzacskóban való sütést, illetve a párolást. Sokat jelent az is, ha főzéshez alacsony zsírtartalmú tejfölt, tejet használnak a háziasszonyok. A bő olajban sült ételeket heti egy-két alkalommal ajánlott enni. Válasszunk sovány húst, mint a csirke vagy a pulyka, de ezeket is inkább bőr nélkül együk. Alapvető tény azonban, hogy tiltott élelmiszer nincs, csak kerülendő mennyiség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# diéta # fogyókúra

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés