Eperrel és áfonyával - a szívroham ellen?

Életmódorvoslás
2013. január 16. 09:49
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Heti három vagy több adag eper és áfonya fogyasztása egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél - közölték amerikai és brit kutatók új tanulmányukban.

Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak.

Eperrel és áfonyával - a szívroham ellen?

Eperrel és áfonyával - a szívroham ellen?

Forrás: Napsugár Életház


Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak - olvasható a Harvard Egyetem és a Kelet-Angliai Egyetem szakembereinek tanulmányában, amely az amerikai szívszövetség szaklapjában, a Circulation című folyóiratban jelent meg.

"Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a nők heti étrendjébe. Ez az egyszerű étrendváltozás jelentős hatással van a megelőzési erőfeszítésekre" - hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard vendégprofesszora.

Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nő étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendőn át kérdőívet töltöttek ki négyévente étrendjükről.

A tanulmány ideje alatt 405 szívrohamot jegyeztek fel körükben. A legtöbb áfonyát és epret fogyasztó nőknél 32 százalékkal esett a szívroham kockázata azokhoz képest, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztották a bogyósokat, sőt azokhoz képest is, akik általában gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követtek.

"Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet későbbi szakaszában - idézte Aedín Cassidyt, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi karának szakemberét, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.

Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta# szív- érrendszeri betegségek

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk