Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés

vgmv egkal n3

Az egyik leggyakoribb intim fertőzés a kellemetlen tünetekkel járó bakteriális vaginózis. Mutatjuk, miért alakul ki, és hogyan előzhetjük meg a problémát.

Így alakul ki a bakteriális vaginózis

A bakteriális hüvelyfertőzés, vagy más néven bakteriális vaginózis (BV) gyakori nőgyógyászati probléma, amelyet a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okoz. Az egészséges hüvelyflórában számos baktérium- és gombafaj él együtt, amelyek között a Lactobacillusok tartják fent a rendet. Ezek a jótékony baktériumok tejsavvá alakítják a hüvelyhám glikogénjét, így segítenek megőrizni a hüvely savas pH-ját, amely akadályozza a kórokozók elszaporodását. Ha a csíraszámuk valamilyen okból lecsökken, akkor lúgosabb irányba tolódik a hüvelyi pH, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Tünetek és kezelés

A bakteriális hüvelyfertőzés legárulkodóbb tünete a bőséges, kellemetlen szagú hüvelyfolyás, amely általában szürkésfehér színű. A panaszok szexuális együttlét után felerősödhetnek. Bár ezek nem annyira kínzók, mint az erős viszketéssel és irritációval járó hüvelygombánál, mégsem szabad elbagatellizálni a kezelést. Az elhanyagolt BV felszálló fertőzésként kismedence-gyulladáshoz vezethet, várandósoknál pedig vetélést vagy koraszülést okozhat. Ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk, érdemes felkeresni a nőgyógyászunkat. A BV általában antibiotikumokkal kezelhető, ami után minden esetben szükséges a hüvelyflóra regenerálása. Ezt érdemes olyan helyi hatású készítménnyel végezni, amely gátolja a kórokozók szaporodását, helyreállítja a savas hüvelyi pH-t, és táplálja a saját Lactobacillus-flórát, így csökkenthetjük a fertőzés kiújulásának valószínűségét.

Ezek miatt nő a BV kockázata

Több tényező is hozzájárulhat a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához, így a BV kialakulásához. Ilyen lehet:

 • a gyakori partnercsere – előfordulhat, hogy a partner saját baktériumflórája váltja ki a kellemetlen panaszokat;
 • a túlzott stressz – az állandósult feszültség immungyengítő hatású, és a hormonháztartást is felboríthatja, mindez pedig negatívan hathat a hüvelyflóra állapotára;
 • egy-egy antibiotikumkúra – az antibiotikumok nemcsak a káros, hanem a hasznos baktériumokat is elpusztíthatják, ami csökkenti a védekezőképességet;
 • a felületes vagy éppen a túlzásba vitt intimhigiénia – a lúgos szappanok, illatosítók, öblítők, tamponok vagy betétek is lúgosabb irányba tolhatják a hüvelyi pH-t;
 • a tangahasználat: a keskeny szöveten könnyen vándorolhatnak bélbaktériumok a hüvelybe a végbél környékéről.

Ezt tehetjük a megelőzésért

A bakteriális vaginózis megelőzésében fontos szerepe van az egészséges életmódnak és a mértékletes intimhigiéniának. Íme néhány tanács, amely segíthet megőrizni a hüvely egészségét:

 • Kerüljük a gyakori partnercserét, és védekezzünk a szexuális úton terjedő betegségek ellen, használjunk óvszert!
 • Csökkentsük a stresszt, pihenjünk rendszeresen!
 • Mondjunk le a káros szenvedélyeinkről!
 • Antibiotikumkúra után használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt!
 • Legyünk mértékletesek az intimhigiénés készítményekkel: kerüljük az illatosított termékeket, csak orvosi javaslatra irrigáljunk! Az intim tisztálkodáshoz a legmegfelelőbb a langyos, tiszta víz.
 • Éjszaka lehetőleg betétet használjunk tampon helyett!
 • Mellőzzük a csipkés, műszálas tangákat, vagy csak rövid ideig viseljük azokat!
Forrás: Phytotec Hungária Bt.