Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezek az okok állhatnak a hüvelygomba mögött

vgmv egkal n2

Intim fertőzés esetén általában az első gondolatunk, hogy honnan, kitől kaptuk el a betegséget. Mint sok más kapcsán, itt is magunkban érdemes keresni az okokat: a gombás hüvelyfertőzésért felelős Candida-gomba ugyanis a normál hüvelyflóra része, és a jelenléte csak akkor válik kórossá, ha valamilyen okból túlzottan elszaporodik.

Nem külső tényezők, hanem belső változások okozzák

A fogamzóképes korú nők többsége legalább egyszer megtapasztalja élete során a gombás hüvelyfertőzés kellemetlen tüneteit, az arra hajlamosaknál pedig rendszeresen kiújul a betegség. Nincs azonban olyan nő, akinek a hüvelyflórájában ne lennének jelen a Candida-törzsbe tartozó élesztőgombafajok. Ezek számos egyéb, köztük a hüvelyflóra egészséges egyensúlyáért felelős baktériummal együtt alkotják a hüvelyi mikrobiomot. Az enyhén savas hüvelyi pH védelmet nyújt a különböző kórokozók elszaporodása ellen. Ha viszont a hüvely savas kémhatását biztosító tejsavtermelő baktériumok száma valamiért lecsökken, akkor a gombák szaporodásnak indulhatnak.

Ezek a jelek utalnak hüvelygombára

A gombás hüvelyfertőzés közismert tünete a sárgásfehér, túrószerűen darabos, szagtalan vagy élesztőszagú hüvelyi folyás, amelyet a szeméremtájék kivörösödése és kínzó viszketés kísér. Szintén hüvelygombára utalhat, ha fájdalmas a szerelmi együttlét, a gombatelepek ugyanis sérüléseket hoznak létre a hüvelyhámon, ez okozza a behatoláskor érzett fájdalmat.

Nem nemi úton terjed

A hüvelygomba az esetek döntő többségében nem a férfi partnerről kerül át a női szervezetbe. Sokkal inkább bizonyos hétköznapi szokások, élethelyzetek vagy betegségek felelnek azért, ha gyakran jelennek meg nálunk a kellemetlen tünetek.

Belső tényezők

A hüvelygomba gyakori a várandós nőknél, fogamzásgátló szedése mellett, illetve antibiotikumkúra után, de egyes allergia- vagy depresszióellenes gyógyszerek is növelhetik a hajlamot. Az immunrendszer általános meggyengülése ugyancsak oka lehet annak, hogy a hüvelygomba kialakul, vagy gyakran visszatér: cukorbetegség vagy daganatos megbetegedések gyakori kísérője a gombás hüvelyfertőzés, de a tartós stressz is kiválthat ilyen hatást.

Külső tényezők

A gombák szaporodásának kifejezetten kedvez a párás, nedves környezet. Így minden olyan ruhanemű kockázatot jelent, amely gátolja az intim tájék megfelelő szellőzését – műszálas alsónemű, nem megfelelően szellőző nadrág, illetve túl sokáig magunkon hagyott vizes fürdődressz vagy átizzadt edzőruha.

Életmódbeli szokások

A hüvely élettani pH-ját vegy- és tisztálkodószerek is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Ha hajlamosak vagyunk a hüvelyfertőzésekre, akkor kerüljük a lúgos, illatosított szappanok használatát, mellőzzük az irrigálást, valamint női higiénés eszközökből, WC-papírból is illatmenteset válasszunk. Éjszakára lehetőleg ne használjunk tampont! Jó tudni, hogy bizonyos óvszerek, spermicidek és síkosítók szintén felboríthatják a hüvelyflóra egyensúlyát, így fokozhatják a hüvelygomba kialakulásának esélyét.

Ha már megvan a baj

A hüvelygomba tünetei rendkívül zavaróak, amelyektől szeretnénk mihamarabb megszabadulni. A tüneteink mérséklésére választhatunk olyan patikában vény nélkül kapható készítményeket, amelyek enyhítik az irritációt, és helyreállítják a felborult hüvelyi pH-t. A kellően savas hüvelyi pH ráadásul a kórokozók szaporodását is gátolja.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.