Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hirdetés

Ezért nem lehet a megcsalás jele a hüvelygomba (x)

vgmv egkal pr1

A gombás hüvelyfertőzés sok kellemetlenséget tud okozni a nőknél: a viszkető, égő érzés mellett a gyanakvás is felütheti a fejét, hogy a betegséget a párjuk hűtlensége okozta. A hüvelygomba kialakulása valóban összefügghet a szerelmi együttlétekkel, csak nem úgy, ahogy azt a legtöbben gondolják.

Ez az egyik leggyakoribb tévhit

A közkeletű vélekedéssel ellentétben a hüvelygomba nem a megcsalás egyértelmű bizonyítéka: monogám párkapcsolatban vagy szűzen is lehet gombás hüvelyfertőzésünk. A kellemetlen panaszokat okozó Candida ugyanis nem kívülről kerül a női szervezetbe, hanem a hüvelyi mikrobiom része, és csak akkor okoz panaszt, ha valami miatt túlszaporodik.

Ezért nem jellemző a gombás fertőzés a férfiakra

A hűtlenség és a hüvelygomba összefüggésének kérdésében a férfi nemi szerv bőre a perdöntő: a száraz felületen alapesetben nem élnek meg a gombák. Férfiaknál akkor fordulhat elő panaszokat okozó, gombás fertőzés a nemi szerven, ha például cukorbetegek, vagy súlyosan meggyengült az immunrendszerük működése.

Ezek a tényezők kedveznek a fertőzésnek

A Candida akkor tud elszaporodni a hüvelyben, ha valami miatt megbomlik a hüvelyflóra kényes egyensúlya. Ennek többféle oka lehet, például gyógyszerhasználat (antibiotikumkúra), stressz, hormonális változások, egyes betegségek (például diabétesz), nem megfelelően szellőző öltözék vagy túlzottan szénhidrátdús táplálkozás.

Így függ össze a testi együttlét és a hüvelygomba

A hüvelygomba nem számít nemi betegségnek, mégsem független a szexuális együttléttől. Ilyenkor azonban nem a kórokozó átadása történik, hanem a hüvelyi pH változik meg, és ez vezet a gombák elszaporodásához. Ugyanis mind az ondó, mind a nyál lúgosabb kémhatású, mint a hüvely normál közege (amelyben a pH körülbelül 3,8-4,5). A spermicidet tartalmazó hüvelykrémek vagy spermicides óvszerek is károsan hatnak a hüvelyflórára, nem beszélve a hormonális fogamzásgátlókról, amelyek gyakori mellékhatása a hüvelygomba.

Ilyen panaszokat okoz a Candida

A tünetek jól felismerhetők: a sárgásfehér, túrószerűen darabos, szagtalan vagy élesztőszagú folyást kínzó viszketés és a szeméremtájék kivörösödése, duzzanata kíséri. A szexuális együttlét fájdalmassá válhat. Tünetek megjelenése esetén javasolt a kezelés idejére mellőzni a szerelmi együttléteket, visszatérő hüvelygombás panaszok esetében pedig a férfi partner kezelésére is szükség lehet.

Micovag Plus: segítség hüvelygomba ellen

A hüvelygomba elleni kezelés kiegészítésére vény nélkül kapható készítmények könnyen beszerezhetőek a patikából. Ilyen egyebek között a komplex összetételű Micovag Plus hüvelykúp.

A Micovag Plus enyhíti a kínzó panaszokat: egyik összetevője, a nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásáról közismert kamillából származó bizabolol révén csillapítja a kellemetlen viszketést és az égő érzést. Ezen felül tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja és normalizálja a hüvelyi pH-értéket, ami hasznos a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedése és szaporodása ellen.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához