Ezeket látta már?

8 gyógyszer nélküli tipp fejfájás ellen

fejfájás ellen gyógyszer nélkül tipp

A bosszantó fejfájás ellen olykor remekül működnek a fájdalomcsillapító nélküli praktikák.

A fejfájás gyakori jelenség, amire nem minden esetben vagy csak átmeneti megoldást jelenthetnek a különböző fájdalomcsillapítók. Milyen életmódbeli apróbb trükkökkel lehet úrrá ezen a kellemetlen állapoton?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 18 és 65 év közötti korosztály mintegy háromnegyedét érinti a gyakori fejfájás.

A fejfájás minden típusának más és más kiváltó oka lehet. Idetartozhat a stressz, az időjárás-változások, a kihagyott étkezések, az alváshiány, az alkoholfogyasztás és/vagy a kiszáradás is.

Mit tehetünk a gyakori fejfájás ellen?

Sötét szobában való pihenés

Az első, amit érdemes megpróbálni, az a pihenés és a relaxáció. Ehhez érdemes besötétítenie, mivel a fényinger is fokozhatja a fejfájást. Próbáljon relaxációs technikákat, például mély légzést vagy meditációt alkalmazni a stressz csökkentése érdekében.

Lélegezzen mélyeket

A vér oxigéntartalmának csökkenésére érzékenyen reagál az agyunk, és megfájdulhat a fejünk. Légzésünket tudatosan irányítsuk a hasunkba, és közben lassan számoljunk el tízig. Ezután 10 másodpercig tartsuk bent a levegőt, majd ugyanilyen lassan fújjuk ki. Ezt ismételjük meg tizenötször.

Hideg borogatás

A hideg borogatás hatására keletkező inger elnyomja a fájdalomért felelős jeleket. Tipp: tegyünk 4-5 jégkockát egy nedves konyharuhába, majd 5-10 percig hagyjuk a borogatást a tarkónkon.

Vízszükségletek kielégítése

Az European Journal Neurology című folyóiratban publikált tanulmány szerint, azok az emberek, akik a kutatás keretében a szokásos mennyiségen felül naponta plusz 1,5 liter vizet ittak, rövidebb ideig szenvedtek a fejfájástól és kevésbé intenzív fájdalmat éltek meg, mint azok, akik placebót kaptak. Az is kiderült, hogy az elégséges vízfogyasztással akár fél órán belül enyhíthető a fejfájás. Az orvosok általánosságban napi 2,5-3 liter víz fogyasztását ajánlják, amit érdemes megfogadni!

Mozgás

A Cephalalgia folyóiratban közölt tanulmány szerint körülbelül 40 percet kell mozogni ahhoz, hogy jól megizzadjunk. Ugyanis, ha hetente háromszor ennyi ideig izzadunk, az ugyanolyan reakciót válthat ki, mint a migrén elleni gyógyszerek szedése. Jó választás lehet a jóga is, ami nemcsak hajlékonyabbá tesz és oldja a stresszt, hanem 3 hónap elteltével bizonyítottan csökkenti a migrén gyakoriságát és intenzitását.

Masszázs

A fej, a nyak és a vállak területén végzett körkörös masszázs segíthet csökkenteni a feszültség-fejfájást. Az ujjakkal gyengéd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a fejbőrt, a halántékot és a nyakat.

Nyaknyújtás

A nyak rendszeres nyújtása segíthet csökkenteni a feszültséget és a fejfájást. Húzzuk vissza óvatosan a fejünket, amíg a tekintetünk a plafont nézi, majd döntsük balra és jobbra, amíg a fülünk közelít a vállhoz. Minden pozíciót tartsunk meg 5-10 másodpercig.

Magnézium

A kutatók úgy vélik, hogy rendszeres magnéziumbevitellel akár meg is előzhető a fejfájás, adott esetben a migrén.

A magnézium fejfájás (migrén) ellen történő szedésének fő előnyei:

  • csökkenti a stimuláló neurotranszmitterek számát az agyban
  • nyugtatja az idegeket
  • csökkenti a vérlemezkék aggregációját (a vérlemezkék összerakódása a vérben)

Sok magnéziumot tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, a fekete bab, a tökmag és a mandula.

Ezen módszerek a legtöbb ember számára biztonságosak, de mindig figyeljen a teste jelzéseire. Ha a fejfájás tartós vagy súlyos, mindig konzultáljon orvossal.

Mi segíthet még?

  • Napi fél óra séta friss levegőn csodákra képes, igyekezzen ezt beiktatni a mindennapjaiba.
  • Szellőztesse gyakran azt a helyiséget, amelyben tartózkodunk.
  • Tartsa tiszteletben belső óráját! Aki érzékenyen reagál a rendszertelen életre, lehetőleg kerülje a nappalok és éjszakák felcserélését.
  • Aludjon minimum napi 7-8 órát, de a 9-10 óránál többet már kerülje.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mik a stroke tünetei, milyen jelek figyelmeztethetnek az agyvérzésre?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájásForrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához